Creste incidenta bolilor inflamatorii intestinale

Daca aveti o BII, metodele prezentate mai jos va permit sa evitati agravarea
 

Aceasta categorie de boli cuprinde doua afectiuni dureroase si, uneori, potential fatale: colita ulceroasa si boala Crohn. Ambele cauzeaza inflamatia cronica a sistemului intestinal, provocand dureri, diaree si infectii. In multe cazuri, operatia de indepartare a unor portiuni din intestine se dovedeste utila. Desi in general problemele incep la o varsta tanara, specialistii au observat o crestere a incidentei bolilor in randul persoanelor intre 50 si 70 de ani. Daca nu suferiti de o boala inflamatorie intestinala (BII), strategiile de mai jos reduc riscul de imbolnavire, lucru deosebit de important daca aveti rude apropiate care sufera de o asemenea afectiune. Daca aveti o BII, metodele prezentate mai jos va permit sa evitati agravarea.

Renuntati la fumat. Fumatul a triplat riscul bolii Crohn intr-un studiu realizat asupra a 317 perechi de gemeni. Daca aveti deja boala Crohn, fumatul mareste riscul recidivelor si pe cel al necesitatii de a va opera sau de a urma un tratament agresiv. Cauza? Specialistii suspecteaza ca fumatul reduce circulatia sanguina din intestine sau aduce sistemul imunitar intr-o stare de alerta maxima, marind enorm sensibilitatea peretilor intestinali. Ciudat este ca fumatul pare sa reduca putin numarul crizelor la persoanele cu colita ulceroasa.

Mancati mai multe legume, fructe, ulei de masline, peste, cereale si nuci. Reduceti consumul de carne rosie si alimente grase (precum cartofi prajiti si tortilla cu branza). Cercetatorii canadieni care au studiat 400 de copii au descoperit ca cei care aveau o alimentatie bogata in legume, fructe, cereale integrale si grasimi benefice din peste, nuci si ulei de masline si-au redus riscul BII cu doua treimi comparativ cu cei care consumau mai multa carne, grasimi saturate si dulciuri. O alimentatie nesanatoasa a marit riscul BII de peste cinci ori. La o examinare mai atenta, oamenii de stiinta au descoperit ca ingredientele cu efectul protector cel mai pronuntat erau fibrele (din fructe, legume si cereale integrale) si acizii grasi omega-3. Acestia din urma se gasesc in peste, nuci, seminte de in, ulei de rapita, si, daca nu consumati zilnic alte surse de grasimi benefice, in capsule cu ulei de peste.

Reduceti consumul de dulciuri. Multe persoane sunt dependente de zahar si nu-si dau seama cat de mult consuma. La gustare sau la desert, mancati fructe proaspete in loc de prajitura sau ciocolata. In multe studii, consumul unor cantitati mari de fructe a redus riscul BII, iar consumul sporit de dulciuri si zahar rafinat a triplat riscul bolii Crohn si pe cel al colitei ulceroase. Persoanele cu boala Crohn au afirmat ca in lunile si anii ce au precedat diagnosticarea acestei afectiuni dureroase au mancat de doua ori mai mult zahar decat de obicei.

Folositi rar analgezice. Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul si naproxenul, maresc riscul agravarii BII, probabil deoarece lezeaza invelisul tractului intestinal superior. Intr-un studiu, 28% din persoanele cu BII care au luat aceste medicamente au suferit o criza in decurs de noua zile.

Reduceti consumul de carne rosie si carne procesata. Cand cercetatorii englezi au urmarit timp de un an 191 de persoane cu colita ulceroasa, au descoperit ca acelea care au consumat cel mai des carne rosie (friptura de vita, hamburgeri) si carne procesata (carnati sau crenvursti) au fost de cinci ori mai predispuse la crize dureroase decat cele care consumau asemenea alimente in cantitati foarte mici.

Reduceti consumul de alcool. In acelasi studiu britanic, persoanele care au baut mult alcool au fost de patru ori mai predispuse la crize de colita ulceroasa decat cele care au consumat doar cantitati mici de bere, vin sau tarie, ori n-au baut deloc.

Renuntati la ciocolata si bauturile tip cola. Cand cercetatorii olandezi au verificat obiceiurile alimentare si incidenta crizelor in cazul a 688 persoane cu BII si 616 persoane sanatoase, au descoperit ca aceste doua delicatese provocau cele mai mari probleme. Bauturile tip cola si ciocolata au dublat riscul aparitiei ambelor afectiuni – colita ulceroasa si boala Crohn.

 

Vote it up
17
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza