Crema de zahar ars cu rubarba

Un compot acrisor de rubarba ofera un bun contrast cremei dulci din aceasta reteta

 

<p>

Portii 6
Timp de preparare: 20–25 de minute, plus racorirea si cel putin 1 ora racirea
Timp de gatit: 25–35 de minute

Ingrediente:

250 g rubarba tocata
sucul de la 1/2 portocala
75 g zahar tos, sau dupa gust
250 ml lapte semidegresat
1/3 lingurita firisoare de sofran
4 galbenusuri de ou
1 ou intreg
3 linguri smantana groasa
4 linguri zahar brun

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160°C.
Se pune rubarba intr-o cratita cu fund gros, impreuna cu sucul de portocala si 3 linguri zahar tos. Se fierbe la foc moderat 5–7 minute sau pana ce fructele sunt fragede si suculente, dar isi pastreaza inca forma. Se lasa sa se raceasca.

In alta cratita, se incalzeste laptele cu res-tul de zahar tos si cu sofranul, pana ince-pe sa bolboroseasca la margini. Se bat gal-benusurile de ou, oul intreg si smantana. Se adauga treptat amestecul de lapte si sofran in mixtura de oua, amestecand constant.

Se imparte compotul de rubarba in 6 forme de budinca sau se intinde pe fundul unui vas termorezistent, adanc, de circa 1 litru. Pentru a pune amestecul de crema peste fructe, se plaseaza baza polonicului deasupra fructelor si se inclina cu grija ca sa curga crema (daca se toarna, se va amesteca cu rubarba si nu se vor aseza in straturi separate).

Se pun formele sau vasul termorezistent pe o tava de copt. Se toarna apa clocotita in tava, cat sa se ridice cam la doua treimi din inaltimea vaselor. Se coace 25 de minute pentru forme, sau 35 de minute pantru vasul termorezistent, pana cand crema se intareste.

Se scoate tava din cuptor si se lasa crema sa se racoreasca. Se raceste apoi, in frigider, cel putin 1 ora.

Se incinge grillul cuptorului. Se presara zahar brun deasupra cremelor (cate 2 lingurite pentru fiecare forma) si se netezeste cu degetul, ca sa formeze un strat uniform. Se gatesc aproape de grill doar cateva clipe, pana cand zaharul se topeste si incepe sa bolboroseasca, cu mare atentie ca sa nu se arda. Se scoate de sub grill si se lasa cateva minute, ca zaharul sa se raceasca si sa formeze o crusta. Se serveste.

Cateva idei:

• Inlocuiti rubarba cu agrise curatate, si sucul de portocala cu 2 linguri de socata.
• In loc de rubarba folositi 1 mar mare descojit, curatat si tocat, si 75 g coacaze rosii.

Avantaje:

• Rubarba contine 94% apa si, comparata cu citricele si alte fructe moi, contine foarte putina vitamina C. Totusi, contine ceva vitamina A – aceeasi cantitate ca piersicile – ceea ce este esential pentru sanatatea pielii si a vederii.
• In afara de proteine, ouale contin si cantitati folositoare de vitamine A, B2, B12, niacina si E.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza