Crema cu fructe de vara

Aceasta budinca rapida, pe care o puteti prepara in ultimul moment, poate folosi aproape orice fructe de sezon
 
 
<p>Timp de preparare: 20 de minute, plus racirea
Portii 4

300 g amestec de fructe moi, ca zmeura, mure, afine sau coacaze
55 g zahar tos
150 ml frisca
coaja rasa de la 1/2 portocala 150 ml iaurt bio cu continut scazut de grasimi
coaja de portocala rasa fin, ca décor (optional)

Se pun deoparte circa 55 g de fructe, pentru decor. Restul se amesteca intr-o cratita cu 2 linguri apa. Se dau in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb 5 minute sau pana devin moi si suculente. Se adauga zaharul si se amesteca.

Se ia mixtura de pe foc si se lasa sa se raceasca incet. Se toarna intr-un robot de bucatarie sau blender si se transforma in piure. Se preseaza piureul printr-o sita, ca sa se indeparteze samburii. Ca alternativa, pentru a obtine piureul, se pot presa fructele direct prin sita. Se pune piureul deoparte, ca sa se raceasca complet.

Se bate frisca cu coaja rasa de portocala, pana se ingroasa. Se adauga iaurtul si se incorporeaza in frisca, apoi se amesteca cu piureul de fructe.

Se toarna desertul in boluri pentru desert. Se raceste bine inainte de a se servi decorat cu fructele puse deoparte si cu coaja de portocala, daca se foloseste.

Cateva idei
• Pentru o crema de agrise, inlocuiti fructele cu 450 g agrise (nu pastrati pentru decor) si mariti continutul de zahar la 115 g. Gatiti agrisele 15 minute sau pana se moaie. Aveasta varianta cu agrise contine 6 portii.
• Pentru o crema cu capsuni, feliati 225 g cap-suni, pastrand 4 dintre ele intregi, pentru decor, si presarati feliile cu zahar. Lasati-le 30 de minute, pana cand fructele au lasat suc, apoi faceti-le piure. Adaugati-le la mixtura de frisca si iaurt. Serviti crema decorata cu capsunile puse deoparte, taiate in patru sau feliate.
• Pentru a prepara crema cu guava, tocati grosier 225 g guave coapte, cu coaja cu tot, si transformati-le in piure impreuna cu 45 g zahar. Presati piureul printr-o sita, apoi gustati-l si adaugati putin zahar daca nu este indeajuns de dulce. Incorporati piureul in mixtura de frisca si iaurt, impreuna cu 1 lin-gura lichior de portocale. Guava este o excelenta sursa de vitamina C.

Avantaje
• Iaurtul este o buna sursa de calciu. In viata, dar mai ales in timpul adolescentei si sarcinii, este important ca femeile sa aiba indeajuns calciu pentru a mentine sanatatea oaselor si a preveni, mai tarziu, osteoporoza.
• Mixtura de fructe este bogata in vitamina C, iar aciditatea lor naturala ajuta la prevenirea pierderii acestei vitamine in timpul gatitului. Pentru a pastra cat mai mult posibil din aceasta vitamina, zaharul este adaugat dupa ce fructele s-au muiat.</p>

Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza