Crema caramel cu mere

Variantele traditionale sunt preparate cu caramel pe baza de zahar si cu o crema bogata, de oua si lapte
 
<p>Timp de preparare: 35 de minute, plus cel putin 2 ore racirea
Timp de gatit: 35–40 de minute
Portii 6

Caramel
750 ml suc de mere limpede
un praf scortisoara
Crema de oua
3 oua
3 galbenusuri de ou
55 g zahar
600 ml suc de mere limpede
Pentru servit
300 g mure

Se incalzeste cuptorul la 160°C.
Pentru a prepara caramelul, se pune sucul de mere intr-o cratita mare, impreuna cu scortisoara. Se da in clocot, apoi se fierbe la foc iute 20 de minute, pana cand lichidul a scazut la jumatate. Se micsoreaza flacara la mediu si se continua fierberea inca 10 minute, pana cand lichidul este brun si se ingroasa, capatand consistenta unui sirop. Aveti grija, caci in acest stadiu se poate arde foarte usor.
Se ia cratita de pe foc, iar lichidul se toarna in 6 forme de budinca (cu o capacitate de 150 ml). Se inclina si se rotesc formele pentru ca lichidul sa le imbrace uniform peretii, sau se intinde lichidul cu o lingura.
Pentru crema de oua, se bat acestea impreuna cu galbenusurile si zaharul. Se da in clocot sucul de mere intr-o cratita, apoi se incorporeaza cu grija in mixtura de oua, amestecand bine. Se toarna crema in cele 6 forme unse cu caramel.
Se asaza formele pe o tava de copt. Se toarna apa fierbinte in tava, cat sa acopere jumatate din inaltimea formelor. Se coc 35–40 de minute, pana ce crema s-a inchegat. Se scot formele din cuptor si se lasa sa se raceasca cel putin 2 ore.
Pentru a servi crema, se desprinde fiecare portie trecand lama unui cutit pe langa peretii formei, apoi se rastoarna pe o farfurie, in propriul sau sos caramel. Se serveste crema cu mure proaspete.

O idee
• Pentru a prepara o crema spaniola de oua cu portocale (Flans de naranjas), care are o minunata culoare portocalie, omiteti caramelul si folositi, la prepararea cremei de oua, 750 ml suc de portocale, in locul celui de mere. Incingeti sucul de portocale cu coaja rasa de la 1 portocala si incorporati cu grija mixtura de oua si zahar. Turnati amestecul in 6 forme si coaceti ca mai sus. Serviti crema cu felii proaspete de portocala – un amestec de portocale obisnuite si portocale rosii este uimitor de decorativ. Portocalele crude sunt pline de vitamina C.

Avantaje
• Sucul de mere aduce cantitati mari de potasiu, important in echilibrarea sodiului, pentru sanatatea inimii si stabilitatea presiunii sangvine.
• Murele sunt neobisnuite printre fructe, din cauza continutului mare de vitamina E. Contin si cantitati mari de vitamina C.</p>

Vote it up
362
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza