Credinta ne face bine

Indiferent de apartenenta religioasa, cei care cred intr-o putere superioara se trateaza mai rapid impotriva depresiei
 

<p>

Credinta in Dumnezeu poate imbunatati in mod semnificativ rezultatele celor care primesc tratament pe termen scurt pentru boli psihice, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Spitalul McLean. In cadrul studiului, publicat in numarul curent al Journal of Affective Disorders, David H. Rosmarin de la Harvard Medical School a examinat mai multe persoane de la Spitalul McLean pentru a investiga relatia dintre nivelul credintei pacientilor in Dumnezeu, asteptarile privind tratamentul si rezultatele tratamentului.

“Munca noastra sugereaza ca persoanele cu un nivel moderat si ridicat de credinta intr-o putere mai mare raspund in mod semnificativ mai bine la tratamentul psihiatric pe termen scurt, decat cei fara, indiferent de apartenenta lor religioasa. Credinta a fost asociata nu numai cu imbunatatirea bunastarii psihologice, dar scade si depresia si intentia de auto-vatamare corporala”, a explicat Rosmarin.

Studiul a analizat 159 de pacienti, recrutati pe o perioada de un an. Fiecare participant a fost rugat sa isi evalueze credinta in Dumnezeu, precum si asteptarile privind rezultatul tratamentului pe o scala de cinci puncte. Au fost evaluate nivelurile de depresie, bunastare si de auto-vatamare la inceputul si la sfarsitul programului de tratament.

Dintre pacientii inclusi in esantion, mai mult de 30% a pretins ca nu are nici o afiliere religioasa specifica, insa acesti pacienti au vazut aceleasi beneficii in urma tratamentulului in cazul in care nivelul credintei lor intr-o putere mai mare a fost evaluat ca moderat sau foarte mare. Pacientii cu “nu” sau doar  “putina” credinta in Dumnezeu au fost de doua ori mai susceptibili de a nu raspunde la tratament fata de pacientii cu niveluri mai ridicate de credinta.

Studiul concluzioneaza: “Credinta in Dumnezeu este asociata cu rezultate imbunatatite ale tratamentului, iar rezultatele noastre sugereaza ca o credinta in credibilitatea tratamentului psihiatric si asteptarile crescute de a obtine un castig de pe urma tratamentului ar putea fi mecanismele prin care credinta in Dumnezeu poate afecta rezultatele tratamentului.”

“Aceste constatari sunt importante deeoarece pun in evidenta implicatiile clinice ale vietii spirituale. Sper ca acest lucru va duce la studii mai mari si finantari crescute, in scopul de a ajuta cat mai multi oameni posibil”, a comentat Rosmarin.

</p>

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza