Credem in Dumnezeu?

Sapte din zece europeni cred in Dumnezeu, iar romanii sunt cei mai credinciosi europeni.
 

<p>Mai cred europenii in Dumnezeu? In ciuda vremurilor triste si sceptice in privinta adevarurilor religioase pe care le traim si a faptului ca nu prea mergem la biserica, sapte din zece oameni isi afirma credinta in Dumnezeu, conform unui sondaj recent realizat de Reader’s Digest pe un esantion de 9.207 europeni din 15 tari.

Romanii sunt cei mai credinciosi dintre europeni, 98,8% din cei chestionati sustinandu-si credinta in Dumnezeu. In anul 2000, 88% din romani raspundeau afirmativ la aceasta intrebare.

Credinciosi multi sunt si in Rusia, unde, la numai cincisprezece ani dupa caderea sistemului comunist, mai mult de 80% si-au declarat credinta intr-o divinitate. In Polonia, unde majoritatea locuitorilor sunt catolici, si in Portugalia s-au inregistrat procente mari, 97%, respectiv 90%. In acest studiu, fiecarei tari i s-a acordat aceeasi pondere, indiferent de numarul de locuitori.

Dr. Philip Giddings, lector la Universitatea Reading din Anglia si membru al Sinodului Bisericii Anglicane, spune: „In Polonia, Biserica Catolica a devenit un adevarat simbol al natiunii poloneze si o alternativa la regimul comunist. In Rusia, Biserica Ortodoxa Rusa a fost exponentul nationalismului rus si a fost o biserica puternica a rezistentei“.

Sondajul nostru confirma ca, mai ales in Rusia post-comunista, credinta in Dumnezeu a crescut mult. In 1990, putin peste 50% din rusi spuneau ca sunt religiosi, conform unui alt sondaj. Cinci ani mai tarziu, proportia crescuse la aproape doua treimi.
In Ungaria post-comunista, 73% din cei chestionati isi declara credinta in Dumnezeu. Cu toate acestea, raspunsurile despre credinta din Europa Centrala aflata in tranzitie nu au fost uniforme. Republica Ceha este ultima pe lista, cu doar 37%.
In ceea ce priveste credinta in Dumnezeu, europenii si americanii nu se deosebesc prea mult. Un sondaj Harris Poll din 2003 a relevat faptul ca 79% din americani si 71% din europeni cred in Dumnezeu.

In fiecare tara in care s-a efectuat sondajul, mai multe femei decat barbati au afirmat ca exista viata de apoi; numai in Polonia si Germania procentul barbatilor care cred in Dumnezeu a fost acelasi cu al femeilor care cred ca exista viata dupa moarte.
In Romania, majoritatea celor care sunt siguri ca exista viata dupa moarte sunt femei casatorite si absolvente de liceu.

Varsta a fost si ea un factor ce influenteaza credinta religioasa. In noua din cele 15 state europene in care s-a efectuat sondajul, credinta in Dumnezeu creste odata cu varsta. In Polonia si Portugalia un numar mai mare de oameni varstnici cred in viata de apoi. In toate tarile europene, cei in varsta au fost de acord in proportie coplesitoare ca avem nevoie de religie pentru a face diferenta dintre bine si rau. Numai in Rusia si Spania varstnicii nu au inregistrat un procent (afirmativ) mai mare la aceasta intrebare.

In Europa, pe ansamblu, 46% din cei intervievati considera ca avem nevoie de religie pentru a ne ajuta sa facem deosebirea dintre bine si rau. Romanii sustin in proportie de 82% aceasta afirmatie.

Rate mai mari ale raspunsurilor afirmative la aceasta intrebare s-au inregistrat in Polonia, 86%, urmata de Rusia, 78%, si apoi, la mare distanta, Elvetia, cu numai 54%. Ultimele pe lista au fost Franta, cu numai 24%, Olanda, cu 25%, si Republica Ceha, cu 27%.

Rabinul-sef al Frantei, Joseph Sitruck, a declarat: „Aceste raspunsuri nu ma surprind deloc. Sunt rodul umanismului, care prin definitie inseamna ca omul este masura tuturor lucrurilor. Acest mod de gandire este larg raspandit, iar studiul pe care l-ati facut confirma ca acest lucru este gresit. Religiile transmit un mesaj obiectiv, care este independent de om. In iudaism, religia are origine transcendenta: emana de la Dumnezeu, Cel care ii transmite omului referinte, criterii si legi. Stipuland ceea ce este bine, religia este necesara pentru ca omul sa aiba un sistem de referinta“.</p>

Vote it up
890
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza