Cranachan cu zmeura

Acest desert scotian traditional se face repede si usor, iar combinatia de smantana, ovaz si fructe e ideala pentru o masa speciala
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: circa 20 de minute, plus 15 minute racire

Ingrediente:

5 linguri fulgi de ovaz
150 ml frisca
150 g fromage frais (branza de vaci)
2 linguri miere
2 linguri whisky
400 g zmeura

Preparare:

Se incalzeste grillul la temperatura mare. Se captuseste gratarul grillului cu folie de aluminiu si se imprastie fulgii de ovaz pe folie. Se coc sub grill circa 3 minute, amestecand o data sau de doua ori, pana cand devin aurii. Se lasa deoparte circa 15 minute, sa se raceasca.

Se pun frisca si fromage frais intr-un castron si se bat pana se ingroasa. Se adauga mierea si whisky, se amesteca, apoi se adauga 4 linguri de fulgi de ovaz copti.
Se pun deoparte cateva zmeure pentru ornat. Restul de zmeura se asaza in 4 vase de servit din sticla, in straturi cu compozitia de frisca, incepand cu zmeura si terminand cu un strat de compozitie de frisca.
Fiecare desert se decoreaza cu restul de 1 lingura de fulgi de ovaz copti care se presara deasupra si cu zmeura pusa deoparte. Se servesc imediat (sau se tin la frigider pana la 1 ora inainte de a fi servite).

Cateva idei:

• In loc de zmeura, se foloseste alt fruct proaspat cum sunt fructe de padure amestecate, felii de piersici sau nectarine, sau un amestec de zmeura si piersici.
• Se inlocuieste whisky cu coniac sau cu suc de portocale sau de mere.
• Se face bezea cu kiwi. Se bat 150 ml de frisca. Se faramiteaza usor 150 g branza de vaci pentru a elimina cocoloasele mai mari, apoi se amesteca in frisca impreuna cu 1 lingura zahar brun deschis, coaja rasa fin de la 1 portocala mica sau 1 lamaie verde si 45 g bezele faramitate marunt. Se asaza compozitia in 4 vase de sticla, in straturi, cu 4 kiwi taiate felii subtiri. Se orneaza cu fulgi de migdale coapte.

Avantaje:

• De obicei, o crema de acest fel se face cu smantana grasa. Frisca are mai putine grasimi si calorii decat smantana grasa, iar amestecarea sa cu fromage frais reduce si mai mult continutul de grasimi.
• Inca din vechime mierea s-a folosit ca aliment, indulcitor si conservant. Mierea este mai dulce decat zaharul datorita continutul de fructoza si are calorii mai putine la aceeasi greutate, deoarece are un continut mai mare de apa.
</p>
Vote it up
173
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza