Cozonac nemțesc picant

Cozonac savuros, merge de minune cu măsline, brânză sau alte aperitive
 

Ingrediente pentru 1 formă de guguluf (20 cm diametru), aproximativ 16 felii

375 g de făină de grâu tip 550

¼ linguriță de sare

20 g drojdie (½ cub)

1 vârf de cuțit de zahăr

200 ml lapte degresat călduț

75 g unt, topit, plus încă puțin pentru uns forma

1 ou

100 g șuncă afumată, tăiată cubulețe

50 g brânză Gruyère, rasă grosier

 

1. Se amestecă făina și sarea într-un castron. Se face o adâncitură, se rupe drojdia în bucăți, se pune în mijloc și se presară zahăr. Se amestecă bine drojdia cu un pic de lapte cald și un pic de făină până se obține aluatul. Se acoperă și se lasă pentru aproximativ 30 de minute într-un loc cald.

2. Se pun untul, oul, șunca și brânza într-un castron și se amestecă până devin un aluat omogen, apoi se acoperă și se lasă să crească timp de 10 minute. Se unge  forma de guguluf cu puțină grăsime.

3. Se frământă din nou energic aluatul, apoi se așază în formă. Se mai lasă să dospească încă cel puțin 30 de minute. Cu cât se lasă mai mult la dospit, cu atât se face mai pufos guguluful. Se încălzește cuptorul la 180°C (ventilator 160°C, gaze 2-3).

4. Guguluful se coace aproximativ 1 oră. Apoi se scoate din cuptor, se lasă să se răcească puțin în formă, se răstoarnă pe un grătar de bucătărie și se lasă să se răcească complet.

 

Vote it up
105
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza