Cotlete de porc cu pere asiatice

Aceasta reteta simpla, cu arome orientale, este o alternativa la traditionala friptura de porc cu sos de mere
 
 
<p>Timp de preparare: 20 de minute, plus cel putin 1 ora pentru marinare, muiere si infuzare
Timp de gatit: 15–20 de minute
Portii 4

Ingrediente

4 cotlete de porc dezosate, circa 140 g, fiecare, curatate bine de grasime
1 para asiatica descojita, curatata de cotor si taiata rondele
fire proaspete de coriandru, pentru ornat
Pentru marinata:
4 linguri suc de portocale
2 linguri sos de soia
1 lingura sos hoisin
1 lingura vin de ghimbir
Orez condimentat
340 g orez basmati
2 stelute de anason
2 cuisoare
2 feliute subtiri de radacina proaspata de ghimbir descojite
20 g unt
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 1/4 lingurita sare
piper
2 pere asiatice, circa 170 g fiecare, descojite,  curatate de cotoare si tocate
2–3 linguri frunze de coriandru tocate

Preparare

Pentru a prepara marinata se amesteca intr-un vas mare, cat sa poata contine carnea asezata intr-un singur strat, sucul de portocale cu sos de soia, sos hoisin si vin de ghimbir. Se adauga bucatile de carne si se intorc, ca sa se umezeasca pe ambele fete. Se acopera vasul cu folie de plastic. Se marineaza carnea in frigider, cel putin 1 ora, preferabil peste noapte.
Pentru a prepara orezul, se spala intr-o sita, sub jet de apa rece, pana ce apa ce curge din sita este curata. Se pune apoi intr-un castron, se adauga apa cat sa-l acopere cu un strat de 2,5 cm si se lasa la muiat 30 de minute.
Se pun anasonul stelat, cuisoarele si ghimbirul intr-o craticioara impreuna cu 450 ml apa. Se da in clocot. Se ia craticioara de pe foc, se acopera si se lasa 30 de minute, ca aromele sa infuzeze.
Se incinge grillul cuptorului. Se unge cu putin ulei grilajul de sub grill.
Folosind o lingura, se scot condimentele din craticioara si se da din nou apa in clocot. Se scurge orezul cat mai bine. Se topeste untul in ulei, intr-o cratita cu fund gros. Se adauga orezul si se amesteca bine. Se toarna in cratita apa infuzata cu condimente si se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Cand apa incepe sa clocoteasca, se micsoreaza flacara. Se adauga perele asiatice tocate. Se acopera cratita si se lasa la fiert 10 minute. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa stea acoperita circa 5 minute.
Cat timp se gateste orezul, se scot cotletele de porc din marinata, scurgandu-le bine de excesul de lichid. Se pune carnea apoi pe grilajul de sub grill si se frige 10 minute, umezind-o cu marinata ramasa.
Se intorc cotletele si se adauga pe grilaj rondelele de para asiatica. Se ung cotletele si rondelele de para cu marinata. Se continua frigerea si umezirea inca 5–7 minute, sau pana cand cotletele sunt facute (sucul ce iese din ele cand sunt intepate cu un cutit ascutit trebuie sa fie incolor). Se intorc rondelele de para la jumatatea acestui interval de timp.
Se ia capacul de pe cratita cu orez si se adauga coriandrul tocat. Se gusta si se potriveste asezonarea, daca este necesar. Se serveste fiecare cotlet cu o portie mare de orez condimentat, garnisit cu rondele de para si fire de coriandru.</p>

Vote it up
256
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza