Miel la grătar cu sos de vinete și ardei

Cotlete de miel la grătar, cu un sos delicios de legume
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 lingură de rozmarin proaspăt, tocat

coaja rasă de la 1 lămâie mică

1 lingură de ulei de măsline extravirgin

12 cotlete de miel, cu coastele curățate la capăt

piper negru, proaspăt măcinat

frunze mixte de salată, pentru servit

Sos de vinete și ardei grași

2 vinete

2 ardei grași roșii mari

1 ardei iute roșu (opțional)

2 căței de usturoi pisați

1/3 cană (7 g) pătrunjel proaspăt

1/4 cană (60 ml) ulei de măsline extravirgin

coaja rasă și sucul de la 1 lămâie

 

PREPARARE 15 minute

GĂTIT 50 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 710 kJ, 409 kcal, 29 g proteine, 31 g grăsimi (8 g grăsimi saturate), 7 g carbohidrați (6 g zahăr), 5 g fibre, 93 mg sodiu

 

1 Pentru a prepara sosul, încinge cuptorul la 180°C. Înțeapă vinetele în câteva locuri cu o furculiță. Pune vinetele, ardeii grași și pe cel iute (dacă folosiți) direct pe grătarul cuptorului și așază o tavă sub ele. Coace-le 35-40 de minute, întorcându-le de două-trei ori, până ce coaja este înnegrită și a plesnit. Scoate ardeii înaintea vinetelor, dacă s-au copt mai repede. Lasă legumele să se răcească, apoi curăță-le coaja.

2 Taie ardeii în jumătate, scoate-le semințele și membranele și pune-i într-un castron mare. Taie și vinetele pe din două, scobește-le miezul și adaugă-l în castron. Completează cu usturoiul, pătrunjelul, uleiul, coaja rasă și sucul de lămâie. Sfărâmă și amestecă totul, până când obții o pastă.

3 Încinge bine un grătar. Combină într-un castronel rozmarinul, coaja de lămâie și uleiul. Unge fiecare cotlet cu această mixtură, apoi asezonează-le pe toate cu piper.

4 Așază cotletele pe grătar și frige-le până când la suprafața lor apar mici picături sângerii; nu le întoarce mai înainte. Gătește-le și pe cealaltă parte, până ce sunt pătrunse după preferință (1-2 minute – în sânge; 2-3 minute – mediu făcute; 3-4 minute – bine făcute). Ia-le de pe grătar și lasă-le să stea 3 minute.

5 Repartizează cotletele în cele patru farfurii. Servește-le cu sosul de vinete și ardei, plus o salată verde alături.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Sosul rămas după terminarea mesei poate fi păstrat într-un recipient închis etanș, în frigider, până la 3 zile. Îl poți folosi ca pastă pentru o bruschetta sau la o salată cu paste.

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza