Coroana de curcan cu mere si prune

Pieptul de curcan, fiert inabusit pentru a fi suculent, se potriveste pentru un pranz de duminica sau o cina usoara.

Foto: Gus Filgate/RDA/GID

 

<p>Timp pregatire: 25 minute
La foc: 1 ora si 50 de minute
Se obtin 6 portii
O portie contine: 410 calorii, 30 g glucide, 47 g proteine, 10 g grasimi (din care 2 g grasimi saturate)

Ingrediente

1 1/2 linguri ulei de masline
1,8 kg piept de curcan
400 g ceapa, taiata in sferturi
4 mere de desert, curatate de cotor si taiate in sferturi
1 lingura zahar
400 g prune, fara samburi si taiate in jumatati
Sare si piper negru
225 ml vin alb sec
225 ml bulion de curcan sau pui, concentrat
Pentru ornare:
1 lingura zahar
3 prune, curatate de samburi si taiate in jumatati, apoi tocate marunt
2 mere de desert, curatate de cotor, taiate in sferturi, apoi taiate felii subtiri

Preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 220 de grade. Se incalzeste uleiul intr-o cratita cu capac, la flacara mica. Se adauga carnea de curcan si se rumeneste usor pe toate partile, avand grija ca uleiul sa nu se arda. Se transfera pieptul de curcan pe un platou.
2. In uleiul ramas se pun ceapa si merele. Se presara zahar si se calesc 3-4 minute, ameste­cand ocazional. Se adauga prunele, sarea si un praf generos de piper.
3. Se asaza pieptul de curcan cu partea cu carne in sus peste amestecul de ceapa si fructe din cratita si se toarna vin pe deasupra. Se lasa sa dea in clocot, apoi se ia cratita de pe foc, se acopera cu un capac etans si se muta in cuptor.
4. Dupa 15 minute de stat la cuptor, se scoate, se stropeste curcanul cu vin, apoi se acopera din nou si se pune iar in cuptor. Se reduce temperatura cuptorului la 190 de grade si se mai coace 15 minute. Se scoate din nou si se stropeste curcanul. Se reintroduce la cuptor pentru 45-60 de minute, stropind curcanul la fiecare sfert de ora, pana cand lichidul care se scurge din carne, atunci cand este intepata, este limpede.
5. Intre timp, pentru prepararea garniturii, se toarna 225 ml de apa intr-o tigaie. Se adauga zahar si se amesteca pana se dizolva. Se pune la fiert. Se adauga prunele si merele taiate felii. Se reduce flacara la minim si se lasa sa fiarba incet 2-3 minute, pana cand fructele devin moi. Se scot fructele pe o farfurie, iar lichidul in care au fiert se lasa sa fiarba pana cand incepe sa se lege, moment in care se repun fructele in tigaie. Se ia tigaia de pe foc si se lasa deoparte.
6. Cand curcanul s-a facut, se scoate pe o farfurie pentru servit, se acopera si se tine la cald pana cand se finalizeaza sosul.
7. Se prepara un piure din ceapa, fructe si lichidul in care s-a facut curcanul, intr-un blender sau folosind un mixer. Se trece piureul printr-o sita fina intr-o cratita in care se adauga bulionul, apoi se pune la fiert. Se gusta si se potriveste de sare si piper. Se toarna sosul intr-o cana din care se va servi.
8. Se reincalzeste garnitura de fructe, se toarna imprejurul pieptului de curcan si se serveste cu sos.</p>

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza