Coriandrul ca medicament

Compușii activi ai acestui condiment luptă împotriva infecțiilor și a durerii
 

Ușor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul crește pe toată întinderea Europei, Indiei și Africii de Nord, atingând înălțimi de 60 cm. La începutul verii, această plantă anuală ierboasă este acoperită de mănunchiuri-umbrelă de flori mici, albe sau roz. Prin august, acestea sunt urmate de semințe mici, rotunde și ridate.

Compuși activi

Fructele foarte uleioase – până la 25% ulei – conțin acizi fenolici și aldehide alifatice, care îi conferă plantei aroma specifică. Uleiul esențial extras din semințe conține o cantitate mare de linalool, care este antibacterian și reduce spasmele musculare.

Utilizări medicinale

Numeroase studii au arătat că aproape toate proprietățile medicinale ale coriandrului se datorează uleiului esențial din semințe, care poate ajuta la reglarea secreției gastrice și la eliminarea gazelor. De aceea, semințele sunt eficiente în tratarea problemelor digestive și sunt recomandate și în formele obișnuite de diaree din infecții precum gastroenterita.

Studii efectuate pe animale în India în 1997 au demonstrat că preparatele din semințe de coriandru ajută la scăderea colesterolului sangvin. Se crede și că semințele luptă împotriva infecțiilor fungice și bacteriene.

Extern, uleiul de semințe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.

Preparare și dozaj

• În tratamentul problemelor digestive și al simptomelor gripei

Infuzie: Puneți 10-30 g de semințe măcinate la 1 l de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Beți o cană după fiecare masă.

Tinctură: Puneți 40 de picături într-un pahar cu apă. Beți un pahar de 3 ori pe zi.

• Nu utilizați niciodată intern uleiul de coriandru de extracție pură.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 4” 

Vote it up
159
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza