Copiii obezi prezinta riscuri cardiace

Micutii care sufera de obezitate prezinta inca de la varsta de trei ani semnele unor viitoare afectiuni cardiace
 

<p>Studiul, realizat de cercetatorii americani de la Universitatea North Carolinape, pe un esantion de 16.000 de copii si adolescenti, in varsta de la un an la 17 ani, a aratat faptul ca voluntarii obezi prezentau semnele unor afectiuni cardiace, sub forma unor markeri ai inflamatiei, informeaza bbc.co.uk.

In total, 40% din totalul copiilor obezi cu varste cuprinse intre trei ani si cinci ani prezentau concentratii ridicate de proteina C reactiva (C-reactive protein / CRP). In grupul copiilor cu o greutate normala acest procent a fost de doar 17%. In total, peste 70% dintre copii aveau o greutate corporala considerata normala, 15% erau supraponderali, 11% erau obezi, iar 3,5% sufereau de obezitate morbida. In grupul copiilor cu varste mai mari, proportia pacientilor aflati in categoria obezitatii morbide, care prezentau concentratii mari de CRP, era si mai mare. In intervalul de varsta 15-17 ani, aproximativ 83% dintre copiii cu obezitate morbida prezentau concentratii mari de CRP, comparativ cu 18% in grupul copiilor cu o greutate normala. CRP este o proteina din sange, iar o concentratie mare de CRP reprezinta semnul unei inflamatii in organism.

Din cauza faptului ca cele mai mari probleme de natura cardiaca sunt provocate de inflamatiile produse in peretii arterelor, CRP poate fi folosita ca un marker general pentru identificarea riscului de declansare a maladiilor cardiace.</p>

Vote it up
156
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza