Copiii, victime pe Internet

Hartuirea si abuzul copiilor pe Internet sunt printre cele mai frecvente probleme online in Romania 
<p>In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor. Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).
Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.
Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying atunci cand are loc pe Internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi. Hartuirea cibernetica poate consta in trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private, sau publice pe forumuri si grupuri de discutie.
Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase impotriva victimelor.
Cyberbullying-ul poate include:
Batjocora repetata a unei persoane
Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul Internetului
Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare
Trimiterea de amenintari
Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza
 
Dintre efectele hartuirii amintim:
 
– Scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta
– Sentimente de frica, suparare, rusine
– Refuzul de a se prezenta la scoala
–Cresterea anxietatii
– Cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres
–Evitarea activitatilor de grup, retragerea sociala
–Schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit
– Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate

Citeste intreg articolul pe GeneratiaOnline.ro </p>

Vote it up
179
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza