Copiii si colesterolul ridicat

Din ce in ce mai multi copii din Romania au colesterolul ridicat. Motivele: fumatul, drogurile si obezitatea.
 
<p>Pe langa factorii de risc enumerati mai sus, un altul, la fel de important, este ereditatea. Hipercolesterolemia familiala este o boala genetica relativ frecventa cu implicatii grave.
Cazul unui barbat de 32 de ani din Cluj dovedeste acest lucru. El a suferit doua infarcturi miocardice pana la aceasta varsta si in prezent urmeaza un tratament pentru a-si pastra colesterolul in limitele normale. Cele doua fetite ale barbatului au mostenit boala si sufera de hipercolesterolemie.

Preventie inainte de tratament
„Este o obligatie a parintilor si a medicilor sa controleze periodic greutatea, colesterolul si tensiunea arteriala a copiilor deoarece 1 din 5 ar putea avea colesterolul ridicat", spune doctorul Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Dieta are un rol important in dezoltarea normala a copilul, dar o alimentatie sanatoasa reduce cu maxim 10% nivelul colesterolului din sange, in conditii in care de multe ori copiii bolnavi au valori duble sau triple ale colesterolului.
Copiii diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala pentru care dieta si tratamentele non-farmaceutice precum exercitiile fizice sau scaderea in greutate nu dau rezultatele asteptate, pot urma acum un tratament. Medicamentul Crestor a fost aprobat pentru doua noi indicatii in 19 tari din Europa. Astfel, Crestor poate fi utilizat in prevenirea bolilor cardiovasculare precum si in tratamentul copiilor cu varsta peste 10 ani cu dislipidemie mixta si hipercolesterolemie familiala. Medicamentul contine rosuvastatina, prima si deocamdata singura statina aprobata in Romania pentru tratamentul adolescentilor si copiii de peste 10 ani cu risc cardiovascular.
Un studiu realizat pentru a testa eficacitatea rosuvastatinei la adolescentii si copiii cu varste intre 10 si 17 ani, a avut rezultate foarte bune. Tratamentul cu rosuvastatina a redus cu 50% nivelul de colesterol „rau" din sange si nu a afectat cresterea sau dezvoltarea sexuala a subiectilor.

Bolile cardiovasculare apar mai devreme
„Sanatatea vasculara a adultului incepe din copilarie. Este greu de reparat un drum marcat de greseli", spune doctorul Hancu. Hipercolesterolemia familiala determina cresteri importante ale colesterolului „rau" din sange, ceea ce duce la aparitia prematura a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice.
In ultimii ani, exista tot mai multe cazuri de infarct miocardic la varste tinere. In majoritatea cazurilor, pacientii nu prezinta risc particular, dar sunt expusi la mai multi factori de risc asociati cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, fumatul. La acestia se adauga factorii de risc nemodificabili: sex, varsta, ereditate.
„Astazi bolile apar mai devreme. 37% dintre persoanele cu varste intre 20 si 29 de ani sufera de ateroscleroza, iar infarctul miocardic a devenit uzual printre oamenii cu varste intre 35-40 de ani", avertizeaza doctorul Marius Vintila, seful sectiei de cardiologie de la Spitalul clinic de urgenta Sfantul Pantelimon.
Riscul cardiovascular se calculeaza luand in considerare mai multi factori, dintre care hipercolesterolemia ocupa un loc central. Un risc egal sau mai mare de 5% implica probleme grave. Astfel, o femeie de 60 de ani, fumatoare, cu tensiunea arteriala de 140 si colestrolul de 230 mg prezinta risc crescut de moarte cardiovasculara. La fel si un barbat de 55 de ani, nefumator, cu tensiunea arteriala de 150 si cu nivelul colesterolului la 210 mg.
„La prima vedere rezultatele acestor analize nu sunt cu mult peste limite, iar medicul ar putea sugera ca de vina este oboseala sau stresul de la serviciu, dar de fapt acesti oameni sunt expusi la in orice moment la un infarct", spune Vintila. De altfel, in Romania la fiecare 20 de secunde, un om are un infarct miocardic acut.
Studii clinice au demonstrat ca rosuvastatina este cea mai eficienta statina in scaderea colesterolului „rau" si cresterea colesterolului „bun". In plus, pentru prima data in istorie acest medicament a reusit sa realizeze regresia atersclerozei, potrivit unui studiu pe 17802 pacienti inclusiv din Romania.

Un caz la un milion in Romania
O fetita de sapte de ani din Zalau s-a prezentat la spital cu pete galbene pe coate si genunchi (xantoame), cu multe puncte albe de grasime pe fata (xantelasma), cu arc cornean la ochi. Aceasta fetita avea nivelul colesterolului de 800 mg! Parintii ei sufereau amandoi de hipercolesterolemie. In aceste conditii, copilul trebuie testat pentru colesterol inca de la varsta de 2 ani, spune profesorul Hancu. De altfel, Academia Americana de Pediatrie recomanda testarea copiilor pentru colesterol intre 2 si 10 ani.</p>

Vote it up
156
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza