Copiii, hartuiti pe internet

Cele mai multe probleme semnalate de copii la Helpline-ul Sigur.Info sunt legate de hartuirea pe internet 
<p>In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, dedicat protejarii copiilor in mediul online, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor. Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).
 
Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Studiul EU Kids Online II releva ca 41% dintre copiii romani intervievati au declarat ca au fost hartuiti in vreun fel, atat in lumea reala cat si prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declara ca au fost hartuiti online. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.
 
Pentu a preintampina aceste situatii de risc, Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info, avand suport financiar din partea Comisiei Europene, organizeaza, in perioada 17-23 iulie 2011, a doua editie a Dezbaterii Europene dedicata Sigurantei pe Internet. Dezbaterea Europeana Sigur.Info 2011 reuneste 40 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15-19 ani, din zece tari, in cadrul unicului eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur. Tarile participante sunt: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania. </p>
Vote it up
336
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza