Conurile din Capadocia, peisaj martian

Ace de stanca impung campia Capadociei din centrul Turciei, creand un peisaj surprinzator, aproape nepamantean
 

<p>In muntii  din Anatolia, in centrul Turciei, se afla stravechea regiune Capadocia. Strapuns de vai si punctat de vulcani stinsi, podisul Capadociei a fost odinioara o raspantie comerciala importanta, traversata in egala masura de caravane de negustori si de armate inclestate in lupta. La sud de Kayseri, capitala provinciei cu acelasi nume, se afla un teritoriu de peisaje stranii, dominate de conuri de stanca sculptate de vanturi puternice.

Procesul care a modelat acest peisaj unic a inceput acum circa opt milioane de ani, cand au erupt vulcanii Capadociei. Ei au depus nenumarate straturi de cenusa, lava, resturi si mal, ridicand altitudinea cu peste 300 m pentru a forma un podis proeminent.

Milioane de ani de compresiune au transformat cenusa vulcanica intr-o piatra moale, palida, denumita tuf. Peste acesta s-a asternut un strat mai subtire de lava neagra, intarita, denumita bazalt. Cand s-a racit, bazaltul s-a contractat si s-a crapat, expunandu-se actiunii erozive a intemperiilor. Pe podis s-au incrucisat parauri si ape de inundatii, sapand si mai adanc, iar socurile seismice si gerurile iernii au contribuit la fisurarea straturilor de tuf si bazalt.

Astazi, procesul de eroziune continua, erodand incet peisajul cu piscuri si scotand la iveala straturile multicolore de pamant. Acestea variaza de la tuful palid la nuante de ocru, roscat si castaniu inchis (produs de impuritati minerale) si pana la negrul bazaltului.

Aspectul dezolant al terenului ascunde fertilitatea unui sol bogat in nutrienti minerali. Daca sunt bine irigate, vaile pot produce recolte bogate de fructe, cereale si legume.

O privire mai atenta asupra acestui neobisnuit peisaj dezvaluie cele mai ciudate urme de locuinte umane, pentru ca tuful moale a fost taiat si s-au construit tunele, pentru crearea unor spatii ca un pantec, in care oamenii au trait si s-au rugat cu mult timp in urma. Cea mai mare concentrare de asemenea locuinte in stanca se afla la 90 km sud-est de Kayseri.

Cei mai cunoscuti locuitori ai stancilor si conurilor din Capadocia au fost primii crestini. Crestinismul a fost introdus in Anatolia de Sf. Petru in secolul I d.Cr. In secolul IV – primii ani ai Imperiului Bizantin – Vasile cel Mare, originar din Capadocia, a fost numit episcopul Caesareei (Kayseri de astazi). El a incurajat noile asezari monahale din valea Capadociei si in urmatoarea mie de ani calugarii au taiat in tuf numeroase biserici si chilii de sihastri.
Acesti zidari au imitat athitectura de sine statatoare a epocii bizantine. Primele biserici aveau la baza un plan extrem de simplu, cu o bolta de butoi, un naos dreptunghiular si o mica absida, totul avand o lungime de doar 8 m. Biserici mai mari au fost construite in secolele X si XI pe modelul bizantin al crucii, cu cupole centrale si laterale. Toate au fost decorate in stil bizantin si frescele lor, zugravind vietile lui Cristos si ale sfintilor, au supravietuit pana azi, datorita intunericului si mediului uscat din interiorul bisericilor. In secolul VIII, iconoclastii, o secta crestina care interzicea adorarea icoanelor, a distrus multe dintre primele fresce si le-au inlocuit cu modele geometrice, dar in secolul X s-a revenit la reprezentarile colorate si bogat ornamentate. Patronii se intreceau intre ei sa angajeze cei mai buni artisti murali si cateva dintre cele mai frumoase picturi din aceasta perioada pot fi vazute in bisericile din vaile Goreme si Urgup. Invaziile turce din secolul XIII au dat lovitura de gratie construirii de biserici.

La sud de Nevsehir se afla cateva orase subterane sapate in tuf pe mai multe niveluri. Aceste vizuini, ai caror locuitori au fost numiti trogloditi, puteau adaposti fiecare cateva mii de oameni care se ascundeau de armate inamice. Primii crestini au folosit aceste refugii subterane, dar ultimii lor ocupanti au fost turcii care au fugit de armatele egiptene in secolul XIX.

Bisericile taiate in stanca si orasele subterane adauga o dimensiune umana Capadociei, dar in esenta, vastul peisaj al extraordinarelor formatiuni de stanca, create in milioane de ani, taie respiratia privitorului.</p>

Vote it up
435
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza