Controversata ciocolata

Este chiar atat de buna pentru sanatate pe cat spun cercetatorii?
 

<p>

Pana si oamenii de stiinta isi cauta scuze pentru a manca mai multa ciocolata, daca e sa judecam dupa multitudinea de beneficii care i-au fost atribuite in ultima vreme acestui dulce produs.

Astfel, se spune ca ciocolata creeaza o serie avantaje, de la scaderea tensiunii arteriale si a riscului de accident vascular cerebral si pana la o functionare mai buna a creierului.

Dar totusi de unde vine acest interes de a studia ciocolata? Se pare ca exista dovezi cum ca aceasta nu este  doar o simpla tratatie dulce. „Efectele ciocolatei asupra corpului omenesc par a fi speciale“, explica dr. Daniele Piomelli, profesor de anatomie si neurobiologie la Facultatea de Medicina din Irvine a Universitatii din California.

„E mai mult decat mancare si mai putin decat un drog“, spune dr. Piomelli – cel putin cand vine vorba de ciocolata amaruie, si nu de cea cu lapte (care e plina de zahar) sau ciocolata alba (care nu e deloc ciocolata).

„Exista niste indicatori care arata ca este vorba despre un compus psihoactiv, un compus a carui activitate depaseste gustul si textura pe care noi le apreciem atat de mult.“ Acesta e similar efectului pe care il au cafeaua sau ceaiul. Doar ca felul in care functioneaza nu le este deocamdata clar specialistilor. „E ca o carte care trebuie sa fie scrisa“, adauga Piomelli.

Bineinteles, efectul pe care ciocolata il poate avea asupra inimii nu este deloc surprinzator, mai ales atunci cand o primesti din partea cuiva drag si are forma unei inimi. Dar, trecand peste efectele ei romantice, doua studii recente au descoperit ca sanatatea cardiovasculara poate fi imbunatatita prin consumul regulat de ciocolata.
„Barbatii care obisnuiesc sa consume ciocolata in mod regulat sunt mai putin predispusi unui atac cerebral”, sustin cercetatorii suedezi care au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat timp de zece ani datele unui esantion de barbati selectati in realizarea unui studiu. (O veste buna, doamnelor. Acelasi grup de cercetatori a studiat efectele pe care ciocolata le are si asupra femeilor si concluzia este aceeasi: „Femeile care au mancat ciocolata au fost mai putin predispuse unui atac cerebral”.)

O echipa de experti italieni a descoperit ca un anumit compus chimic din ciocolata poate fi motivul pentru care o parte dintre varstnicii inclusi in cercetarile lor au avut valori mai bune ale tensiunii arteriale, ale functiei cognitive sau au dat dovada de o mai buna functionare a creierului. Rezultatul a venit dupa ce timp de opt saptamani li s-au administrat bauturi continand un compus ce se gaseste in cacao.

Exista insa o categorie de persoane a caror capacitate cognitiva nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, iar acestia sunt castigatorii Premiului Nobel. Un cardiolog plin de initiativa a declarat in New England Journal of Medicine ca tarile a caror locuitori consuma cea mai multa ciocolata au si cel mai mare procent de laureati ai Premiului Nobel pe cap de locuitor. In topul ambelor categorii? Elvetia.

Expertii in nutritie se vor grabi sa adauge ca aceste descoperiri nu inseamna ca e in regula sa mananci o tableta sau doua de ciocolata pe zi. Majoritatea ciocolatelor au foarte mult zahar si grasimi care detroneaza restul beneficiilor. Dar nici macar la ocazii speciale, ceva dulce pentru cei dragi? Fa-le cadou o tableta de ciocolata amaruie si spune-le ca te-ai gandit la sanatatea lor.

</p>

Vote it up
152
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza