Confesiunile unui tantar agasant

Pe cine preferam sa intepam, unde ne place sa ne facem veacul si ce insecticide uram cel mai mult
 

 

Ne place cand transpiri de la efortul fizic. Crezi ca suntem atrasi de aroma „sangelui dulce”, dar de fapt dioxidul de carbon pe care il expiri ne atrage pe noi, insectele, catre tine. Cu cat respiri mai mult, cu atat mai mult CO2 emiti, asadar atractia creste dupa o repriza de jogging.

Iti place berea? Si noua. E o nebunie, dar ne dam seama cand ai baut pentru ca ti se schimba compozitia chimica la nivelul pielii si ne atrage.

Insarcinata? Delicios! Daca esti o femeie care asteapta un copil, emiti mai mult dioxid de carbon, iar abdomenul tau are o temperatura mai mare decat atunci cand nu esti gravida, atragandu-ne direct spre tine. Imi pare rau, puisor!

Urasti intepaturile? Da vina pe doamne. Nu ne place sa recunoastem asta, dar tantarii masculi nu se hranesc cu sange uman: ei isi extrag toate substantele nutritive din nectarul plantelor. Noi, femelele, avem nevoie de proteinele din sangele tau, care ne ajuta la dezvoltarea oualor. Dupa ce ne hranim cu sange, putem depune intre 100 si 400 de oua.

Picioarele mirositoare sunt pur si simplu delicioase. Cercetatorii au demonstrat ca gasim piciorusele voastre de zece ori mai apetisante decat branza Limberg (dar partea corpului vostru pe care o preferam cu adevarat este mana).

Pentru a scapa de noi la o petrecere, nu sta pe margine. Cand mirosim o imensa masa de dioxid de carbon, zburam spre ea. Odata ajunsi acolo, e mai usor sa atacam oamenii de la margine decat pe cei inghesuiti in mijloc.

Daca peisajul care-ti inconjoara casa e bine ingrijit nu prea ne place. Preferam sa ne facem veacul in vegetatie densa, luxurianta. Cu cat este mai intunecos si mai umed locul, cu atat mai bine. Daca iti tunzi gazonul, iti cureti piscina si tunzi arbustii, nu-ti vom gasi curtea foarte atractiva. Inlaturarea baltilor de apa statuta este de asemenea o buna modalitate de a ne alunga – acolo ne place sa ne depunem ouale.

Suntem speriati cand cumperi insecticid fara dietiltoluamid (DEET). DEET, alaturi de picaridin, este una dintre cele mai puternice substante care ajuta la indepartarea noastra. Fiecare dintre aceste substante blocheaza anumiti receptori care ne ajuta sa va luam urma. De asemenea, nu suntem mari fani ai uleiului de lemon eucalyptus (Corymbia citriodora) si nici ai compusului IR3535, desi aceste substante nu sunt la fel de puternice ca DEET si picaridin.

Ai in gradina capcane care emit dioxid de carbon? Perfect! Ai putea crede ca ne pacalesti cu aceste aparate care emit dioxid de carbon pentru a ne atrage in capcana. Dar mai degraba ele pot atrage mai multi tantari decat pot prinde, crescand prezenta noastra in curtea ta. Aparatele care emit radiatii UV nu sunt nici ele prea eficiente: doar un mic procent din insectele pe care le omoara sunt tantari.

Cand vine vorba despre West Nile, intepaturile de la sfarsitul verii ar putea fi mai periculoase. E logic: muscam pasari care au virusul Wet Nile, apoi intepam oameni si raspandim virusul. Spre sfarsitul verii, sunt mai multe sanse sa muscam pasari infectate.

Pariu ca nu stiai...

·      Tantarii ingereaza mai putin de o picatura de sange in timpul unei intepaturi (corpul nostru contine cinci litri).

·      Tantarii zboara cu o viteza de 1,5-2,5 km/h

·      Exista peste 3.000 de specii de tantari; 176 traiesc in SUA

·      Tantarii Salt Marsh (tantari de mlastina cu apa sarata, prezenti in Florida, SUA) pot migra pana la 65 de kilometri pentru o masa.

·      Factorii genetici sunt responsabili pentru 85% din predispozitia oamenilor la intepaturile de tantari

 

 

Articole similare


Vote it up
599
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza