Pentru ca este un puternic antioxidant, sofranul a fost folosit din vechime pentru a controla multiple afectiuni, cum ar fi problemele digestive, durerea, artrita si inflamatiile, relateaza Suite101.com. Antimicrobian, antibacterian, lucreaza ca un antiseptic si ca un antibiotic. Este, de asemenea, un agent antiinflamator, ca si ghimbirul.
In plus, are grija de ADN-ul nostru, prevenind mutatiile. Cercetarile recente au aratat ca reduce si efectele secundare ale sedintelor de chimioterapie. In plus, este un potent agent antiviral impotriva HIV.
Gratie calitatilor sale antiseptice, este prescris in durerile de stomac, in problemele hepatice si intestinale si chiar in caz de diaree cronica. Cercetarile recente au aratat ca sofranul poate lupta chiar si cu holera, febra tifoida si difteria, fiind util si in caz de colita sau boala Crohn.
Previne flatulenta si ajuta in lupta cu viermii intestinali, iar fiert in lapte te scapa de raceala si durerea din corp. Purifica sangele si este un tonic general. Bogat in fier, previne instalarea anemiei, dar si a astmului, sinuzitei, inflamarea articulatiilor, si chiar a sclerozei multiple ori a osteoporozei.
Beneficiile sale nu se opresc aici, sofranul fiind util si in problemele pielii, dar si in caz de boli cardiovasculare. Bogat in fier, mangan, B6, fibre si potasiu, sofranul scade si presiunea sangelui, dar este util si cand tusim sau avem pieptul congestionat.
Nu degeaba este nelipsit din orice produs cosmetic, de la orice nunta, ori ritual religios, in unele zone ale lumii, fiind considerat un purificator al organismului si un protector al sau.</p>