Condimentele accelereaza arderile

Ardeiul iute stimuleaza productia de endorfine si adrenalina in organism si creste rata metabolismului cu 25 la suta timp de trei ore dupa masa
 

<p>Ardeiul iute este "prietenul" curelor de slabire, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic, autoarea cartii "Traiesc, deci ma abtin". "La fel ca orice condiment picant, precum chili, wasabi sau tabaco, ardeiul are proprietati de ardere a grasimilor, deoarece stimuleaza productia de endorfine si adrenalina in organism si creste rata metabolismului cu 25 la suta timp de trei ore dupa masa", explica dr. Bilic.

Mai mult, specialistul sustine ca ardeiul iute stimuleaza circulatia, transpiratia si sistemul nervos, iar datorita capsaicinei, substanta responsabila de gustul iute, are efect protector pentru mucoasa stomacului. Acesta este recomandat persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita, deoarece capsaicina imbunatateste iritatia peretelui gastric, produce sucuri protectoare si acizi care ataca bacteriile. "Acesta are efecte pozitive cardiovasculare, deoarece scade nivelul de colesterol si al aterogenezei", spune dr. Bilic. Un alt condiment care accelereaza arderile este piperul negru. Specialistii spun ca acesta este un puternic antioxidant si antibacterian, in timp ce ardeiul iute poate stimula si imbunatati sistemul imunitar.

Potrivit medicilor, hreanul actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului. In plus, radacina este utila in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei si a stomatitei. Medicii nutritionisti recomanda sa consumam ardei, piper sau hrean cu moderatie, deoarece excesul duce la aparitia ulcerului, a refluxului gastroesofagian sau la iritarea tractului gastrointestinal.</p>

Vote it up
468
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza