Comunicarea, o soluţie

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie, copii sau serviciu? Psihologul nostru are răspunsul potrivit
 

• SUNT ÎMPREUNĂ CU CINEVA de cinci ani. Aveam senzaţia că ţinem mult unul la altul şi că pot să am încredere totală în el. Dar, recent, i-am descoperit pe telefon nişte mesaje pe care şi le dădea cu o altă femeie. Sunt bulversată şi nu ştiu cum să reacţionez. Am senzaţia că nimic nu va mai fi cum trebuie de acum înainte. Ce aş putea face?

IRINA, Lugoj

Dragă Irina,

Din păcate, oricât ai iubi pe cineva, nu există vreo garan-ţie a faptului că relaţia cu acea persoană va dura la nesfârşit. Cu toate astea, comunicarea în relaţie ar putea constitui un fundament sănătos. Este firesc, de altfel, să fim atraşi şi de alte persoane din afara cuplului şi de a ne reconfirma feminitatea, respectiv masculinitatea. Aşa că, ar fi bine să încerci să comunici cu partenerul tău despre ce ai aflat şi împreună poate veţi reuşi să salvaţi relaţia, iar tu să-ţi recapeţi încrederea în el.

AM AVUT NIŞTE DISCUŢII foarte dure cu soţul meu şi cred că vom divorţa. Marea preocupare este însă cum va percepe fetiţa mea de nouă ani această situaţie. Nu vreau să-i fie rău şi să rămână cu traume. Cum e cel mai bine să procedez într-o astfel de situaţie?

LAVINIA, Bucureşti

Dragă Lavinia,

Oricum s-ar desfăşura lucrurile, această situaţie va fi destul de dificilă pentru fetiţa ta. Totuşi, având nouă ani, are deja capacitatea de a înţelege anumite lucruri şi de a le trece prin filtrul gândirii. Tot ceea ce ai putea face, este să stai de vorbă cu ea, tratând lucrurile ca de la adult la adult. De multe ori, părinţii au tendinţa să ascundă lucruri de copii, încercând să-i protejeze, însă aceştia au un al şaselea simţ când vine vorba de părinţi şi vor şti mereu că ceva nu es-te în regulă. Aveţi grijă totuşi ca discuţiile dure de care spuneai mai sus, să nu se desfăşoare de faţă cu ea. Acest lucru o va pune la mijloc, într-o situaţie de neajutorare.

SOŢIA MEA CÂŞTIGĂ mai mult decât mine şi asta mă pune într-o situaţie ridicolă. Mai mult chiar, sunt în pericol de a-mi pierde serviciul. Nu ştiu cum să gestionez situaţia (mai ales că atunci când ne-am căsătorit, lucrurile stăteau altfel). Ea nu spune nimic, dar, dacă îmi doresc câte un lucru îmi atrage atenţia că deocamdată nu ni-l permitem.

RĂZVAN, Cluj

Dragă Răzvan,

Oricine poate trece printr-o perioadă dificilă în ceea ce priveşte banii şi locul de muncă. Cel mai bine ar fi să îi comunici soţiei tale felul în care te simţi acum şi asigur-o că vei face tot ce îţi va sta în putinţă să schimbi lucrurile. Sunt sigură că va înţelege şi că va avea încredere în tine, mai ales dacă lucrurile nu au stat aşa de la bun început. În plus, nu cred că acesta este singurul lucru pentru care ea alege să stea alături de tine şi că altele sunt motivele pentru care te iubeşte şi apreciază. Încearcă să ţi le aduci şi tu aminte şi astfel îi va fi şi ei mai uşor să le observe şi să le preţuiască.

ANDREEA GAZDARU este psihoterapeut şi colaborator al revistei noastre

Vote it up
398
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza