Comedie neagra din comunism

"Visul lui Adalbert", primul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, a intrat din 4 mai pe marile ecrane
 
<p>
Filmul este o comedie neagra, bazata pe o intamplare petrecuta intr-o uzina comunista in 1986. Dupa accidentul nuclear de la Cernobil, dupa 1 Mai, dupa sarbatorile de Pasti, dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni, vine si Ziua PCR. O concentrare de evenimente care face ca orice sa fie posibil. In tot acest carusel mai intra un aparat video, niste cutite artizanale, o amanta nehotarata, un strung, un securist, o reconstituire si o vulpe. Cand totul incepe bine, nimeni nu garanteaza happy-end-ul.

Ceea ce se stie mai putin este faptul ca realizarea filmului nu a fost nici ea ocolita de accidente. Cu putin timp inainte de inceperea filmarilor, uzina din Ploiesti, unde urma sa se turneze cea mai mare parte a actiunii, intrerupe brusc legatura cu echipa filmului. Motivul? Patronul uzinei se declara nemultumit de portretul pe care i-l facuse Alexandru Solomon in "Kapitalism – reteta noastra secreta".

In cele din urma, filmarile s-au desfasurat in Mizil si intr-o alta fabrica din Ploiesti, unde a aparut o noua problema: figuratia. Fiind doua orase din care figuratia specializata lipseste cu desavarsire, din cei 600 de oameni confirmati pentru filmare, s-au prezentat pe platou 30. Asa ca, la cea mai grea secventa din punctul de vedere al figuratiei, echipa de filmare a fost nevoita sa apeleze la citeva autocare pline cu sindicalisti din Ploiesti, aflati in drum spre protestele anti-Boc din Bucuresti. A fost dovada vie ca un sandvis in plus e o promisiune mai interesanta decat indicatiile regizorale. Dupa doar cateva ore de filmare, in jurul orei 16.00, sindicalistii au inceput s-o ia la goana spre gara, ca sa nu pierda trenul catre casa. Multi au plecat cu recuzita filmului, spre disperarea fetelor de la Costume, care alergau dupa sindicalistii grabiti spre personalul de Valea Calugareasca.

Dupa prima saptamana de filmare, o mare parte a echipei a fost schimbata in urma unei greve spontane a tehnicienilor filmului. De vina se pare ca au fost sandvisurile care aveau feliile de paine prea groase. Explicatia consta in faptul ca Primaria din Mizil, care a ajutat cu cateringul, nu avea experienta necesara, iar patronul fabricii de mezeluri, care promisese ca va contribui, plecase in Spania, in vacanta, fara sa isi anunte angajatii ca trebuie sa furnizeze materia prima pentru sandvisuri.

Remarcat de presa internationala de specialitate, "Visul lui Adalbert" este o abordare proaspata si comic-nostalgica a unor momente importante petrecute in Romania anilor 80, a carei distributie ii aduce laolalta pe Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunteanu, Mimi Branescu, Adrian Vancica, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comanici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir si Bogdan Marhodin. Figuratia a fost impresionanta si a adunat  sute de oameni din Mizil si Ploiesti care au aparut pentru prima oara intr-un film de lung metraj. Filmarile au durat 5 saptamani in perioada 2010-2011 si s-au desfasurat in Mizil, Ploiesti, Bucuresti si Bran.

Scenariul filmului este semnat de Gabriel Achim si Cosmin Manolache, director de imagine este George Chiper-Lillemark, scenografia ii apartine lui Vali Ighigheanu, costumele Luminitei Mihai, montajul lui Cristian Nicolescu si Ioan Stefan Tatu si sunetul lui Dan-Stefan Rucareanu, Filip Muresan si Vlad Voinescu.

</p>
Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza