Combateti astenia de primavara

Venirea primaverii ne face pe multi dintre noi sa ne confruntam cu o stare de oboseala
 

Este vorba de un tip de oboseala pe care de cele mai multe ori nu o intelegem. De ce am fi lipsiti de vlaga si fara chef, de ce am avea ameteli si ne-am dori sa dormim mai mult desi afara soarele straluceste mai tare si e o temperatura mult mai placuta? Poate, tocmai de aceea. Organismul nostru se resimte in urma schimbarilor climatice si, e posibil, sa fim afectati de astenia de primavara. Asa ca ar fi bine sa luam cateva masuri, in primul rand pentru a fi siguri ca nu e vorba de altceva si, in al doilea rand, pentru a iesi mai repede din starea asta.

Faceti-va analize de sange. Doua cauze frecvente ale oboselii care pot fi identificate cu ajutorul analizelor de sange sunt deficienta de fier (care nu inseamna neaparat anemie) si hipotiroidia, survenita atunci cand glanda tiroida nu fabrica suficienti hormoni. Ambele probleme afecteaza mai cu seama femeile si deseori raman nedepistate. Conform unui studiu american, circa 16% din fem­ei au o deficienta de fier.

Bucurati-va de lumina soarelui. Lumina puternica – provenita de la soare sau de la o sursa fluorescenta cu spectru complet, care simuleaza radiatiile solare – stimuleaza organismul asemenea unei injectii cu adrenalina. Nu e nevoie sa fa­ceti plaja – conform unui studiu realizat in Japonia, femeile care au petrecut 30 de minute langa o fereastra insorita au afirmat ca s-au simtit mai vioaie decat daca ar fi stat aceeasi perioada intr-o camera intunecoasa. Lumina soarelui stimuleaza activitatea din anumite zone ale creierului asociate cu vivacitatea si reduce nivelul de melatonina, hormonul somnului.

Beti cate putina cafea. Excesul de cofeina va poate tine treaz noaptea, dar daca beti doar 60 ml de cafea din ora in ora, de la 10 dimineata pana in jur de ora 14.00, va veti simti mai vioi: cofeina blocheaza un compus din creier care induce somnul, numit adenozina.

Folositi virtutile mentei. Daca aveti nevoie de un remediu rapid conta somnolentei, mirosul de menta va poate ajuta. Cumparati ulei esential de menta de la un magazin de produse naturiste si frecati cate un strop intre palme, o data pe ora, sau picurati cativa stropi pe o batista si inspirati-le mireasma.

Gasiti-va un hobby nou. Plictiseala si singuratatea favorizeaza depresia, o cauza majora a oboselii. Inscrieti-va intr-un club de lectura, de bowling sau de tricotat – faceti ceva ca sa iesiti din casa, sa intalniti oameni noi si sa aveti o activitate interesanta.

Vote it up
76
Ai votat deja!Voteaza