Combaterea infecţiilor

Țineți cont de următoarele sugestii pentru a scurta durata infecției și a combate durerea.
 

Una din cinci femei suferă de o infecție a tractului urinar – numită și cistită (atunci când afectează vezica urinară) – cel puțin o dată pe an. Bărbații se îmbolnăvesc mai rar datorită conformației anatomice diferite. Dacă aveți o infecție urinară, medicul vă poate prescrie antibiotice. Țineți cont de următoarele sugestii pentru a scurta durata infecției și a combate durerea.

Îndepărtați bacteriile la spălare. Felul în care vă spălați lenjeria de corp poate reduce riscul infecțiilor urinare. Iată câteva ponturi pentru a evita problemele:
Alegeți detergent non-biologic. Reziduurile produselor biologice de pe țesături pot irita zona genitală, mărind riscul infecțiilor.
Folosiți apă fierbinte. Pentru a combate bacteriile, spălați lenjeria la cel puțin 60°C. Fibrele naturale, precum bumbacul și inul, care sunt mai bune pentru sănătatea tractului urinar, rezistă la temperaturi mari. Verificați rezistența culorilor.
Clătiți bine lenjeria – eventual treceți-o printr-un ciclu suplimentar de clătire în mașina de spălat.
Folosiți bicarbonat de sodiu. Când simțiți înțepături specifice la urinat, faceți rost de bicarbonat de sodiu. Beți două pahare cu apă simplă, apoi 125 ml apă în care ați dizolvat un sfert de linguriță de bicarbonat. Acesta reduce aciditatea urinei, diminuând durerile resimțite la urinare. Citratul de potasiu, disponibil în farmacii, are efect similar.
Identificați declanșatorii durerii. Unele alimente și băuturi irită vezica urinară. Evitați-le în timpul unei crize de cistită. Dintre acestea fac parte ceaiul, cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, sucul de citrice, sucul de roșii, alimentele picante. Observați care dintre acestea vă agravează simptomele, ca să le evitați în timpul viitoarelor crize.

Mâncați iaurt. Un studiu finlandez a arătat că femeile care consumă des brânză și iaurt au mai puține infecții urinare, poate pentru că aceste alimente conțin bacterii benefice care le țin la distanță pe cele dăunătoare. Consumul zilnic a 2-3 porții de iaurt cu culturii vii vă poate ajuta să preveniți crizele de cistită. Iar dacă luați antibiotice contra unei infecții urinare, includerea iaurtului în alimentația zilnică reface bacteriile benefice distruse de antibiotice.

Beți suc de merișoare. Includeți sucul de fructe de merișor în arsenalul de luptă împotriva infecțiilor tractului urinar. O analiză a studiilor despre eficacitatea fructelor de merișor în prevenirea infecțiilor urinare a arătat că sucul acestor fructe poate reduce numărul infecțiilor în decursul a 12 luni, mai ales în cazul femeilor care suferă de infecții repetate. Unii medici sugerează că femeile care iau antibiotice contra cistitei ar trebui să bea și suc de fructe de merișor pentru a evita recidivele.

Vote it up
273
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza