Cod in sos de oua si lamaie

Pestele se fierbe cu morcovi si dovlecei fragezi, iar cu bulionul se prepara un sos grecesc de oua si lamaie
 
 
<p>Timp de preparare si gatit: 35 de minute
Portii: 4

Ingrediente

600 ml bulion de peste
fasii foare subtiri de coaja de lamaie
1 foaie dafin
250 g morcovi fragezi
250 g dovlecei fragezi
450 g file de cod, fara piele si taiat in 4 bucati
2 lingurite amidon de porumb
sucul de la 1 lamaie
1 ou
Pentru pilaful cu verdeturi proaspete:
2 lingurite ulei de masline extravirgin
15 g unt
225 g orez cu bobul lung
600 ml apa fiarta
2 linguri marar proaspat tocat
1 lingura patrunjel proaspat tocat

Preparare

Mai intai se face pilaful. Se incing uleiul si untul intr-o cratita cu fundul gros, se adauga orezul si se prajeste incet 2–3 minute sau pana cand devine translucid. Se toarna incet apa fiarta. Se amesteca, apoi se acopera bine cu un capac. Se fierbe la foc foarte mic 10–15 minute sau pana cand apa a fost absorbita si orezul este fraged.
Intre timp, se pune bulionul de peste intr-o cratita, cu coaja de lamaie si foaia de dafin si se pune la fiert. Cand clocoteste se adauga morcovii, se acopera si se fierb la foc mic 3 minute. Se adauga dovleceii. Deasupra se pune codul; acesta trebuie sa stea pe dovlecei chiar deasupra bulionului. Se acopera si se fierb inabusit, foarte incet, 7–8 minute sau pana cand pestele s-a facut si legumele sunt fragede.
Se scot pestele si legumele cu o spumiera si se pun pe o farfurie. Se acopera si se tin la cald. Se strecoara bulionul si se pun deoparte 150 ml pentru sos.
Intr-o craticioara se amesteca arorutul cu sucul de lamaie. Se toarna deasupra bulionul pus deoparte si se pun la fiert, amestecand continuu pana se ingroasa.
Se bate oul intr-un castron, apoi se toarna deasupra amestecul fierbinte de bulion, intr-un suvoi subtire constant, amestecand continuu. Se toarna inapoi in cratita si se amesteca la foc mic circa 3 minute sau pana cand sosul este omogen si gros. Nu se lasa sa fiarba deoarece oul se taie si strica textura. Se pun sare si piper dupa gust.
6Se pune pestele pe farfurii incalzite, impreuna cu legumele. Se toarna deasupra sosul. Se afaneaza orezul cu o furculita pentru a separa boabele, apoi se amesteca in el mararul, patrunjelul, precum si sare, si piper dupa gust. Pilaful se serveste cu pestele.
Se serveste cu pilaf cu verdeturi.

O idee
• Pentru pui fiert cu sos de ou si coriandru, se scoate pielea de pe 1,35 kg de pui, apoi se pune intr-o oala incapatoare. Se adauga 1 ceapa taiata in doua, 2 foi de dafin si 1/2 lingurita sare. Se toarna apa suficient cat sa-l acopere. Se pune la fiert. Cand clocoteste se acopera si se fierbe la foc mic 45 de minute, luand spuma in mod regulat. Se adauga 675 g cartofi noi curatati si se mai fierb 5 minute, apoi se adauga 250 g praz fraged, taiat in bucati de 5 cm. Se fierb la foc mic circa 10 minute sau pana cand puiul este fiert, iar prazul si cartofii sunt fragezi. Se scot legumele si puiul pe un platou incalzit si se tin la cald. Intr-o craticioara se amesteca 2 lingurite arorut cu 1 lingura suc de lamaie. Se adauga 5 linguri vin alb sec si 120 ml bulion de pui. Se pun la fiert, amestecand pana se ingroasa. Se toarna sosul intr-un castron peste un 1 ou batut, intr-un suvoi constant, amestecand continuu. Se pune inapoi in cratita si se amesteca la foc mic circa 3 minute sau pana se omogenizeaza si se ingroasa. Se adauga 3 linguri de coriandru proaspat tocat. Se taie puiul in bucati si se serveste cu legumele si sosul. Acest fel nu are nevoie de garnitura.

Avantaje
• Pestele alb precum codul este o sursa importanta de proteine de calitate buna, furnizand, la aceeasi greutate, cantitati similare cu carnea slaba.
• Orezul este o cereala importanta in toata lumea, facand parte din dieta a milioane de oameni. In afara de carbohidrati cu amidon, orezul este o sursa de proteine, desi mai putin decat alte cereale, si o sursa de majoritatea vitaminelor B.
• Untul contine vitaminele A, D si E. Spre deosebire de alte produse lactate, contine putin calciu si nu contine vitamine B.</p>

<p>(P) !Descoperire --- Rate fixe - credite nevoi personale! Te ajutam sa alegi! </p>

Vote it up
224
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza