Cod cu sos de patrunjel

Cand e gatit cu peste extrem de proaspat, acest fel de mancare devine un super-preparat, mai ales cu salata si piure de legume alaturi
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 45-50 de minute

Ingrediente:

4 fileuri de cod, circa 140 g fiecare
20 g patrunjel
1 ceapa mica, feliata subtire
1 morcov, feliat subtire
6 boabe de piper negru
300 ml lapte semidegresat
750 g cartofi, descojiti si taiati bucatele
1 fir de praz mare, feliat subtire
2 dovlecei, taiati fasiute subtiri
25 g unt
25 g faina
coaja rasa fin si zeama de la 1/2 lamaie
sare si piper
patrunjel tocat, pentru ornat
felioare de lamaie, pentru servit

Preparare:

Se asaza pestele intr-o tigaie mare. Dupa ce se rup frunzulitele de patrunjel de pe tulpini, se pun tulpinile in tigaie, odata cu ceapa, morcovul, piperul si laptele. Se da in clocot, se acopera si se fierbe amestecul foarte lent, timp de 5 minute. Apoi se lasa deoparte.
Intre timp, se pun cartofii intr-o oala, se toarna deasupra lor apa clocotita si se fierb incet 15 minute, sau pana ce se inmoaie. Cu 5 minute inainte de incheierea acestui timp, se adauga partea alba de la praz. Se fixeaza o sita pe oala si se gatesc deasupra cartofilor, in aburi, dovleceii si partea verde a prazului.


Se transfera pestele pe un platou si i se indeparteaza pielea. Se pastreaza cald. Se strecoara lichidul in care a fiert si se pune deoparte.

Se topeste untul intr-o cratita mijlocie, se incorporeaza faina si se gateste 1 minut. Se adauga treptat lichidul de gatit si se da in clocot, amestecand pana ce sosul se ingroasa si devine omogen. Se toaca marunt frunzele de patrunjel si se adauga la sos; de asemenea, coaja de lamaie. Se asezoneaza si se pastreaza cald.

Se scurg cartofii si partea alba a prazului, si se sfarama impreuna cu suc de lamaie si condimente. Se inglobeaza prazul verde si dovleceii. Se transfera fileurile de peste pe farfurii individuale si se stropesc cu sos. Se orneaza cu patrunjel maruntit. Se servesc cu piureul de legume si felioare de lamaie.

Cateva idei:


• Preparati un gratin cu cod si spanac. Gatiti pestele si cartofii ca mai inainte. Feliati 3 rosii si aranjati-le intr-un vas termorezistent de 1,7 litri. Fierbeti la aburi 280 g frunze de spanac, pana ce se inmoaie, apoi stoarceti-le bine si stropiti-le cu zeama de lamaie. Intindeti spanacul peste rosii, iar deasupra instalati pestele. Turnati sosul pe cod, aranjati deasupra cartofii sfaramati si presarati 3 linguri de branza Cheddar. Frigeti preparatul sub grill, pentru 5 minute, sau pana ce topping-ul devine auriu.

Avantaje:


• Patrunjelul era utilizat in Grecia antica in scopuri medicinale, dar romanii il foloseau si in scopuri culinare – ei sunt responsabili pentru aducerea lui si in tara noastra. Patrunjelul este bogat in substante nutritive, mai ales in vitamina C, dar si in calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu. O singura lingurita de patrunjel tocat poate acoperi aproape tot necesarul zilnic de vitamina C.
• Dovleceii contin niacina si vitamina B6. Coaja frageda este cea mai bogata in acesti nutrienti.
</p>

 

Vote it up
167
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza