Cod cu crusta de pesmet

Iata o reteta delicioasa, care reuseste sa innobileze niste fileuri simple de cod

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

2 lamai
55 g pesmet alb
3 linguri de patrunjel, tocat
2 catei de usturoi, pisati
4 bucati de file de cod, fara piele, circa 550 g in total
2 lingurite de mustar cu boabe
3 rosii prunisoare, taiate in sferturi, pe lungime
1 dovlecel mare, feliat subtire, oblic
1 lingura de ulei de masline extravirgin
900 g cartofi, curatati si taiati bucati
1 lingurita de firisoare de sofran
3 linguri de lapte semidegresat
sare si piper

Preparare:

Se incinge cuptorul la 200°C. Se rade fin coaja si se stoarce zeama de la una dintre lamai. Se combina coaja rasa cu pesmetul, usturoiul si patrunjelul, si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Se pun fileurile de cod intr-un vas mare, termorezistent, uns cu putin ulei. Se intinde peste ele mustarul, intr-un strat uniform, apoi se stropesc cu zeama de lamaie. Se aranjeaza rosiile si dovleceii in jurul pestelui. Se taie lamaia ramasa in 4 felii si se asaza si acestea in vas.

Se toarna mixtura de pesmet peste fileuri si se preseaza putin. Se stropeste totul cu ulei de masline. Se coace pestele circa 25 de minute, sau pana ce carnea se desface usor, iar topping-ul devine crocant.

Intre timp, se pun cartofii intr-o oala, se toarna deasupra lor apa clocotita si se adauga sofranul. Se fierb cartofii 15-20 de minute, sau pana ce se fragezesc. Se scurg si se sfarama, impreuna cu laptele, apoi se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se serveste pestele cu piureul, rosiile si dovleceii.

Cateva idei:

• Pentru ocazii speciale, coaceti codul in vase individuale, termorezistente. Feliati rosiile si inlocuiti dovlecelul cu 1 ardei gras rosu sau galben, curatat de seminte si tocat. Puneti o bucata de peste in fiecare castron si aranjati deasupra rosiile. Presarati ardeii maruntiti, apoi mixtura de pesmet, si coaceti 20 de minute. Ornati cu felioare de lamaie.
• Pentru un topping cu ovaz, inlocuiti 20 g din cantitatea de pesmet cu fulgi de ovaz.
• In loc de cod, puteti folosi file de somon, fara piele. Inlocuiti coaja de lamaie cu coaja de portocala si adaugati pe topping cateva fire proaspete de chives, rupte in bucatele.
</p>

Vote it up
244
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza