Cochilii de paste umplute

Un sos de dovlecei, ricotta si nuci reinventeaza un fel italian clasic pe baza de paste, spanac si verdeturi aromate
 
<p>Timp de preparare: 40 de minute, plus 5 minute odihna
Timp de gatit: 30 de minute
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine: 630 kcal, 34 g proteine, 38 g grasimi (din care 13 g saturate), 39 g carbohidrati (din care 6 g zaharuri), 5,5 g fibre

Ingrediente

500 g spanac curatat
3 dovlecei feliati subtire
4 catei de usturoi tocati
500 ml bulion de legume
250 g branza ricotta
100 g nuci tocate grosier
85 g branza parmezan proaspat rasa
3 linguri hasma sau maghiran tocat
3 linguri chives proaspat tocat sau 3 salote mici tocate marunt
3 linguri busuioc proaspat tocat
1 ou batut putin
12 conchiglie grande (cochilii mari de paste, pentru umplut)
55 g branza Edam rasa
2 linguri busuioc proaspat taiat fideluta sau frunze mici de busuioc
sare si piper

Preparare

Se spala bine spanacul si se pun frunzele umede intr-o cratita mare. Se acopera si se gateste la foc iute, timp de circa 3 minute, scuturand vasul frecvent. Cand spanacul este fraged si moale, se rastoarna intr-o sita si se lasa sa se scurga si sa se raceasca.

Intre timp, se pun dovleceii si jumatate din usturoi intr-o cratita. Se toarna peste ei bulionul si se da in clocot. Se gatesc la foc iute sau pana ce dovleceii se fac fragezi.

Se proceseaza pana la omogenizare, folosind un blender, mixtura de dovlecei si bulion, impreuna cu jumatate din branza ricotta, 2 linguri de parmezan si nucile, asezonand dupa gust. Sosul rezultat trebuie sa aiba o consistenta undeva intre smantana subtire si cea groasa, putin mai subtire decat ar trebui sa fie un sos normal.

Cand spanacul este indeajuns de rece pentru a fi manuit, se stoarce cu mana si se toaca. Se amesteca spanacul cu hasma sau maghiran, chives sau salote, busuioc, restul de usturoi si de branza ricotta, ou, sare si piper.

Se incalzeste cuptorul la 190°C. Se foloseste o lingurita mica pentru a umple cochiliile de paste cu mixtura de spanac, dupa care acestea se aranjeaza intr-un vas termorezistent.

Se toarna sosul peste cochilii si se presara cu restul de branza parmezan. Se acopera vasul strans, cu folie de aluminiu, si se coc pastele 30 de minute.

Se presara branza Edam si busuiocul peste pastele gatite si se lasa sa stea 5 minute, neacoperite, pana ce branza se topeste, dupa care se servesc.

Cateva idei
• La prepararea umpluturii, in loc de spanac si verdeturi, se pot folosi orice fel de verzituri. Incercati frunze de sfecla, limba mielului si papadie. Dati o raita prin propria gradina sau pe la raionul de verdeturi al supermarketului, ca sa gasiti combinatii noi si interesante, pline de vitamine.

Avantaje
• Nucile sunt o sursa buna de grasimi polinesaturate si acizi grasi esentiali. Unele studii arata ca, mancand zilnic o cantitate mica de nuci, in cadrul unei diete sarace in grasimi, puteti reduce nivelul de colesterol din sange. Nucile mai contin si cantitati folositoare de vitamina E, multe dintre vitaminele B, potasiu si proteine.</p>

Vote it up
342
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza