Coaste de porc glazurate

Alege coaste carnoase. Se fierb, ca sa se fragezeasca si sa scapam de grasimi. Apoi se prajesc intr-o glazura de portocale si mustar
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: 40–50 de minute

Ingrediente:

12 coaste de porc carnoase, circa 900 g in total
3 linguri otet de vin rosu
2 lingurite ulei de floarea-soarelui
fasii late de coaja de portocala
150 ml suc de portocala
1 lingura pasta de rosii
2 linguri zahar brun
2 linguri sos Worcestershire
1 lingura mustar frantuzesc
1/2–1 lingurita boia iute, sau dupa gust

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se curata cat de multa grasime se poate de pe cele 12 coaste, apoi se pun intr-o cratita. Se acopera cu apa rece si se adauga 2 linguri otet. Se dau in clocot, apoi se fierb incet 20 de minute, luand din cand in cand spuma de la suprafata apei.

Intre timp, se combina intr-o craticioara 1 lingura otet cu uleiul, coaja si sucul de portocala, pasta de rosii, zaharul brun, sosul Worcestershire, mustarul si boiaua; se da amestecul in clocot si se fierbe 4–5 minute, pana ce scade putin.
Se scurg coastele si se aranjeaza, intr-un singur strat, pe o tava mare de copt. Se toarna peste ele mixtura de portocale si se intorc coastele ca sa fie acoperite in mod uniform. Se acopera lejer cu o folie de aluminiu si se coc 20 de minute.
Se scoate folia si se prajesc alte 20–25 de minute, intorcandu-le si umezindu-le ocazional, pana ce sunt foarte rumenite si lipicioase. Se transfera pe un platou mare si se servesc calde.

Cateva idei:

• Ca sa gatiti coaste de porc in stil oriental, preparati glazura din 2 lingurite radacina proaspata de ghimbir rasa, 3 linguri miere, 1 lingura pasta de rosii, 2 linguri sos de soia dark, 2 linguri vin de orez sau sherry sec, 2 linguri sos hoisin, 2 lingurite otet de orez si 1 lingurita de sos chilli.
• Incercati un amestec de condimente cajun in loc de glazura. Amestecati 2 linguri paprika, 2 lingurite chimion macinat, 1 lingurita cimbru uscat, 1/4 lingurita piper negru, 1/2 lingurita piper de Cayenne si 2 catei de usturoi tocati marunt. Fierbeti coastele ca in reteta principala, apoi scurgeti-le, lasati-le sa se raceasca putin si frecati-le cu amestecul de condimente inainte de a le praji in cuptor.

Avantaje:

• Carnea de porc are reputatia de a fi grasa – porcul actual este insa foarte slab datorita noilor tehnici de crestere si de transare a carnii. Grasimea inca prezenta contine mai mult grasimi mono si polinesaturate decat grasimi saturate.
• Coastele de porc sunt una dintre bucatile cele mai grase. Inlaturarea urmelor vizibile de grasime, fierberea in apa si apoi prajirea pana se fac crocante sunt cai eficiente de a micsora continutul lor de grasimi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza