Coada-calului este benefica pentru probleme renale si afectiuni reumatice

Tulpina sa contine flavonoide – cu efect antioxidant si diuretic
 

O planta care prospera in zonele mlastinoase, coada-calului se gaseste pe toata intinderea Europei si a Statelor Unite. Aceasta seamana oarecum cu o perie de curatat sticle si era folosita odinioara ca abraziv pentru curatarea oalelor sau pentru lustruirea lemnului.

Compusi activi. Coada-calului este bogata in minerale. Cel mai important este siliciul, despre care se crede ca are efecte antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv. Tulpina sa contine flavonoide – cu efect antioxidant si diuretic – acizi organici si nicotina.

Utilizari medicinale. In mod traditional, extractele de coada-calului erau folosite pentru tratarea unei game variate de afectiuni, precum infectiile genito-urinare, bolile renale, problemele pros­tatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice si tuberculoza. Siliciul continut se pare ca tonifica tesutul conjunctiv – din tendoane, ligamente, cartilagii si oase, ceea ce poate explica utilizarea plantei in afectiunile reumatice.

Coada-calului este, de asemenea, prescrisa pentru combaterea celulitei, un depozit gras care se colecteaza in jurul coapselor si al feselor. Ea constituie o sursa de minerale pentru persoanele predispuse la fracturi osoase si este folosita pentru tratarea tetaniei (tresariri si contractii involuntare). Este prescrisa si pentru hemoragiile interne si externe. In 2002, cercetatorii rusi i-au demonstrat efectele protectoare impotriva hepatitei.

Preparare si dozaj. In tratamentul problemelor renale, al reumatismului, celulitei etc. Infuzie: Puneti 2-4 g de tulpini uscate la 200 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 10-15 minute. Sau folositi un pliculet cu planta la o cana de apa clo­cotita si lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute. Beti o cana pe zi. Macerare la rece: Puneti 2-4 g de tulpini la 200 ml de apa rece. Lasati sa se macereze timp de 12 ore, apoi stre­curati. Beti cate jutate din aceasta cantitate, de 2 ori pe zi. Extract lichid: Luati 25 de picaturi intr-un pahar cu apa, de 4 ori pe zi.

 

Vote it up
95
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza