Coacazul negru este bun pentru tratarea bolilor reumatice

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Frunzele se culeg in aprilie si mai, inainte de aparitia florilor
 

Raspandit in intreaga Europa, mai putin in partile ei nordice, coacazul negru este cultivat pentru fructele lui negre si dulci. Arbust cu frunze cazatoare, el poate atinge inaltimea de 1,3 m. Frunzele lui aromate sunt dintate si au glande galbene care contin ulei pe fata inferioara. Florile mici si verzi formeaza gramezi usoare care atarna primavara, urmate de fructe comestibile, cu miros dulce.

Parti utile. Frunzele se culeg in aprilie si mai, inainte de aparitia florilor. Fructele se culeg vara, cand sunt coapte, si se usuca imediat, pentru ca putrezesc repede. Coacazul negru se foloseste in infuzii, extracte si pulberi. Fructele si frunzele sunt utilizate pentru aromarea unor produse farmaceutice.

Compusi activi. Coacazele negre sunt bogate in zaharuri si acizi organici; ele contin polifenoli (mai ales flavonoide si antocianine), cu efect benefic asupra sistemului venos. Frunzele contin o cantitate mica de uleiuri esentiale si flavonoide. Antocianinele si flavonoidele sunt responsabile pentru efectele antiinflamatorii ale plantei si pentru capacitatea sa de a proteja vasele de sange.

Utilizari medicinale. Coacazul negru este utilizat de mult timp pentru tratarea reumatismului, iar efectul lui antiinflamator a fost dovedit. O echipa de cercetatori americani a demonstrat ca uleiul plantei este un tratament eficient pentru artrita reumatoida. Studii scotiene efectuate anterior au aratat ca uleiul este eficient in tratamentul afectiunilor inflamatorii. In tratamentul durerilor reumatice, el poate fi folosit in combinatie cu alte plante precum salcia si gheara-diavolului. Coacazul negru poate fi utilizat in ape de gura, in cazul hemoragiilor gingivale sau in gargara, pentru inflamatiile gurii sau ale gatului. Cercetarile au subliniat efectul protector al coacazelor negre asupra capilarelor, conferindu-le rezistenta – fructele sunt prescrise adesea in cazul afectiunilor arteriale si venoase, inclusiv al venelor varicoase. Mai mult, coacazul negru este un ingredient care se gaseste in multe medicamente destinate imbunatatirii circulatiei venoase, pentru subtierea sangelui. Infectiile, inclusiv cele ale tractului urinar, pot fi tratate cu coacaz negru. Alte studii au aratat ca antocianinele din fructe inhiba cresterea bacteriilor, iar o echipa de cercetatori japonezi a demonstrat actiunea lor antivirala asupra virusului gripei. Fructele sunt bogate si in vitamina C si pot ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Preparare si dozaj:

• In tratamentul afectiunilor arteriale si venoase, al infectiilor urinare si al durerilor reumatice: 

Infuzie: Puneti 5 g de frunze uscate la 1 l de apa clocotita. Lasati sa infuzeze, apoi strecurati. Beti 2-3 cani pe zi.
Capsule (340 mg de pulbere de frunze combinate cu gheara-diavolului si cu salcie): Luati 2 capsule de 3 ori pe zi.
Extract de frunze (combinat cu boldo si cu mesteacan): Puneti 15-30 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati de 2-3 ori pe zi.

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza