Unghiile și starea de sănătate

Schimbările de aspect pot indica diverse afecțiuni
 

Starea unghiilor poate spune multe despre sănătatea dvs. Acordați atenție oricăror schimbări și discutați-le cu medicul.

 

Adâncituri în unghii - Pot indica afecțiuni ale pielii, precum psoriazis și eczemă, alopecia areata sau artrită reactivă – o afecțiune în care sistemul imunitar atacă articulațiile și mușchii.

 

Șanțuri orizontale - Numite liniile lui Beau, apar după infecții grave și în urma chimioterapiei. Acestea pot să apară și la persoanele cu probleme circulatorii.

 

Unghii pe jumătate albe, pe jumătate cafenii - Pot semnala insuficiența renală. Aceasta provoacă o modificare chimică în sânge, în urma căreia se eliberează pigmentul numit melanină. Dacă unghiile dvs. arată astfel, mergeți la doctor.

 

Dungi verticale închise la culoare - Sunt adesea întâlnite la persoane cu piele de culoare închisă și pot fi perfect normale. Dar pot reprezenta și un semn al unui tip de cancer de piele care își are originea sub patul unghiei.

 

Linii roșii sau cafenii sub unghii - Apar, de obicei, ca urmare a deteriorării capilarelor sangvine, dar pot indica și o infecție a valvelor inimii, așa că nu le ignorați.

 

Unghiile curbate în jos - Pot indica o boală cardiacă sau pulmonară care provoacă reducerea alimentării cu oxigen a unghiilor.

 

Unghii curbate în sus - Pot fi un semn de anemie, provocată de carența de fier sau de vitamina B12.

 

Vote it up
249
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza