Clatite cu pui si alune caju

Acest stir-fry de pui cu morcovi, telina si varza, aromat cu portocale si susan, este o umplutura delicioasa pentru clatite
 
 
<p>Timp de preparare: 15–20 de minute
Timp de gatit: circa 30 de minute
Portii: 4

Ingrediente

115 g faina
1 ou batut
300 ml lapte semidegresat
1 lingurita ulei de floarea-soarelui
Umplutura de pui si alune caju:
55 g alune caju
1 lingura ulei de floarea-soarelui
300 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute
1 catel de usturoi pisat
1 lingurita ghimbir tocat marunt
1 ardei iute rosu curatat de seminte si tocat marunt (optional)
2 morcovi taiati batobase subtiri
2 tije de telina taiate batonase subtiri
1/2 portocala, coaja rasa
200 g varza Savoy (creata) taiata fideluta
1 lingura sos de soia light, plus pentru servit
1 lingurita ulei de susan
sare si piper

Preparare

Pentru a prepara clatitele, se cerne faina intr-un castron si se adauga putina sare si piper, dupa gust. Se face o adancitura in centrul castronului. Se amesteca ouale si laptele, apoi se toarna in adancitura. Se amesteca pentru a incorpora treptat mixtura de oua in faina, pana se obtine un aluat omogen.
Se foloseste putin din ulei pentru a unge o tigaie neaderenta, pentru clatite, cu diametrul de 20 cm. Pe flacara medie, se toarna putin aluat in tigaie si se inclina aceasta pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata ei; se prajeste 2 minute. Se intoarce clatita cu o paleta si se gateste 30 de secunde pe partea cealalta. Se lasa sa alunece pe o farfurie termorezistenta si se acopera cu o bucata de hartie pergament.
Se gateste in acelasi fel aluatul ramas si se obtin 8 clatite care se fac stiva, una peste alta, separate de bucati de hartie pergament. Tigaia se unge cu ulei dupa fiecare clatita, daca este nevoie. Dupa ce toate clatitele au fost facute, se acopera stiva de clatite cu folie de aluminiu, inchizand-o cat mai ermetic. Se pune farfuria peste o oala cu apa care fierbe incet, pentru a pastra clatitele calde cat timp se prepara umplutura.
Se infierbanta bine un wok (tigaie asiatica pentru prajit rapid, in forma de trunchi de con) sau orice tigaie mare. Se adauga alunele caju si se prajesc cateve minute la foc moderat sau pana cand se fac aurii. Se scot pe o farfurie si se pun deoparte.
Se incinge uleiul in wok si se adauga puiul, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute, daca se foloseste. Se prajesc la foc iute 3 minute.
Se adauga morcovii si telina si se prajesc alte 2 minute. Se adauga sucul de portocala si varza si se stir-fry 1 minut. Se stropeste mixtura cu sos de soia si ulei de susan si se gateste inca 1 minut. Se aduc alunele in wok si se combina cu restul ingredientelor.
Se imparte umplutura intre cele 8 clatite care se impaturesc peste ea sau se ruleaza. Se servesc imediat, stropite cu o cantitate suplimentara de sos de soia.

Cateva idei
• Adaugati in aluatul de clatite 2 lingurite radacina proaspata de ghimbir tocata marunt si coaja rasa de la o portocala.
• Pentru rapiditate, puteti folosi clatite gata preparate sau clatite chinezesti, din care sunt necesare 3 pentru o portie.
• Pentru clatite cu carne de rata si susan, prajiti 3–4 minute, intr-o lingura ulei vegetal, 300 g piept de rata dezosat, fara piele, cu 1 catel de usturoi pisat si 2 lingurite radacina de ghimbir tocata marunt. Adaugati 1 lingura sherry sec, 1 lingura sos de soia dark si 1 lingurita miere; amestecati si adaugati 150 g germeni de fasole. Cat timp se gateste pieptul de rata, opariti 2–3 minute in apa clocotita 85 g taitei chinezesti cu ou, cat mai fini; scurgeti-i si adaugati-i la stir-fry, odata cu 1 lingurita ulei de susan si 6 cepe verzi taiate fasiute subtiri. Amestecati pana ce totul este fierbinte, apoi impartiti umplutura intre clatite si rulati-le sau impaturiti-le.

Avantaje
• Alunele caju sunt o sursa bogata de proteine, fibre si minerale, cum ar fi fier, magneziu si seleniu. Desi continutul lor de grasimi este mare, majoritatea sunt de tip mononesaturat, socotit „sanatos“.
• Procedeul stir-fry este un mod sanatos de a gati, caci este nevoie de doar putin ulei, carnea folosita este foarte slaba, iar gatitul se face repede, la foc iute, astfel ca cea mai mare parte a nutrientilor din vegetale este retinuta in mancare.</p>

Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza