Clatite cu pui dulce-acrisor

O noua versiune a celebrei retete chinezesti de pui, cu dovlecei si germeni de fasole
 
<p>
Portii 4 (8 clatite)
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: circa 40 de minute

Ingrediente:

Aluat de clatite

115 g faina
2 oua batute
200 ml lapte semidegresat
Umplutura de pui
450 g piept de pui dezosat fara piele (fileuri)
2 linguri pasta de rosii
3 linguri ulei de floarea-soarelui
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
1 lingurita otet de malt
1 lingura zahar brun
2 lingurite miere
1 ceapa taiata in jumatate si feliata
1 dovlecel taiat fasii de 5 cm
225 g germeni de fasole
1 lingurita seminte de susan
2 linguri sos de soia, plus pentru servit
sare si piper
ceapa verde, pentru gatit

Preparare:

Pentru clatite, se cerne faina intr-un castron si se pun sare si piper. Se face o adancitura in centru. Se amesteca ouale, laptele si 90 ml apa, apoi se toarna mixtura in adancitura si se amesteca cu faina, pentru a forma un aluat omogen. Se acopera si se lasa la odihna cat timp se prepara umplutura.

Se taie puiul fasii lungi si subtiri. Se combina intr-un castron pasta de rosii cu 1 lingura ulei, coaja rasa si sucul de lamaie, otetul, zaharul si mierea. Se adauga carnea in acest sos dulce-acrisor si se amesteca bine.
Se incinge un wok sau o tigaie mare si se adauga 1 lingura din uleiul ramas. Se adauga ceapa si se stir-fry 5 minute, pana se moaie. Se adauga dovleceii si se stir-fry 3 minute. Se scot vegetalele din wok cu o spumiera si se pun deoparte.
Se incinge wok-ul din nou si se adauga carnea de pui; se stir-fry 3–4 minute, pana este facuta. Se readuc vegetalele in wok. Se amesteca bine, apoi se ia wok-ul de pe foc si se pune deoparte.
Se incinge o tigaie teflonata de 20 cm diametru. Se unge cu putin ulei, folosind o bucata mototolita de prosop de hartie. Se toarna putin aluat de clatite si se inclina tigaia astfel ca aluatul sa se intinda uniform pe fundul ei; excesul de aluat se toarna inapoi in castron. Se prajeste clatita la foc mediu 2 minute, apoi se desprind marginile si se intoarce. Se prajeste 30 de secunde si pe cealalta parte. Se scoate clatita pe o farfurie si se acopera cu un patrat de hartie pergament. Se repeta operatia cu aluatul ramas pentru a prepara 8 clatite in total, stivuindu-le intercalate cu foi de pergament. Se pastreaza la cald, deasupra unei oale cu apa clocotita, acoperite cu folie de aluminiu.
Se incinge umplutura. Se adauga germenii de fasole, semintele de susan si sosul de soia si se gatesc 1–2 minute, pana ce toate ingredientele sunt fierbinti. Se umplu clatitele, se impaturesc in sferturi si se orneaza cu ceapa verde. Se servesc cu sos de soia.

Cateva idei:

• Adaugati 1/2 lingurita amestec chinezesc „5 arome“ in faina pentru clatite.
• Pentru clatite cu ardei iute, preparati aluatul ca mai sus, adaugand 1 lingurita boia dulce in faina. Omiteti sosul dulce-acrisor. Stir-fry ceapa cu 1 lingura ulei de floarea-soarelui, impreuna cu 1 ardei gras galben, feliat subtire, si 100 g stiuleti de porumb tanar taiati in jumatate pe lungime. Scoateti vegetalele cu o spumiera si puneti-le deoparte. Adaugati inca 1 lingura ulei in wok si incingeti-l, apoi stir-fry fasiutele de carne. Readuceti ceapa, ardeiul gras si porumbul in wok. Adaugati 115 g varza chinezeasca taiata fideluta, 1 lingura sos chilli dulce si 1 1/2 lingurita ulei din seminte prajite de susan; amestecati bine 1–2 minute. (Pentru o iuteala mai mare a clatitelor, prajiti impreuna cu ceapa, ardeiul gras si porumbul 1 ardei iute, rosu, curatat de seminte si taiat fasiute foarte subtiri.)

Avantaje:

• Germenii de fasole, ca si germenii altor boabe, sunt bogati in vitamine B si C. Desi o parte din vitamina C va fi distrusa prin gatit, vor contribui totusi la cantitatea semnificativa din aceasta reteta.
• Ouale contin cantitati valoroase de proteine si fier. Vitamina C din germenii de fasole, lamai si dovlecei va ajuta organismul sa absoarba fierul. Acest mineral este important in prevenirea anemiei, una dintre problemele nutritionale cele mai acute, in special pentru femei.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
189
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza