Clatite cu pere si sos de ciocolata

Pere, migdale si ciocolata – o delicioasa combinatie pentru un desert cu adevarat demn de ocazii speciale
 
<p>Timp de preparare: 45 de minute, plus 30 de minute odihna
Timp de gatit: 8–10 minute
Se obtin 6 portii
Fiecare portie contine: 340 kcal, 8 g proteine, 12 g grasimi (din care 5 g grasimi saturate), 52 g carbohidrati (din care 38 g zahar), 3 g fibre

Ingrediente

Pentru aluatul de clatite:

115 g faina
1 ou
300 ml lapte semidegresat
1 lingura ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutura:

115 g smantana
3 linguri migdale macinate
1 lingura de zahar tos
1/4 lingurita extract de migdale
5 pere de desert coapte
suc de lamaie
zahar pudra

Pentru sosul de ciocolata:

115 g ciocolata (cu cel putin 70% cacao)
2 linguri zahar tos

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se pun ingredientele pentru aluat intr-un robot de bucatarie sau blender, si se proceseaza pana se omogenizeaza. Ca alternativa, se amesteca ingredientele adaugand laptele treptat. Se toarna aluatul intr-un vas sau borcan mare si se lasa sa stea 30 de minute.

Se incinge o tigaie pentru clatite, de 15 cm diametru, si se pun cateva picaturi de ulei. Se toarna o lingura de aluat si se inclina tigaia ca acesta sa o acopere in mod uniform. Se gateste pana ce partea de dedesubt a clatitei este rumenita, apoi se intoarce si se gateste si pe partea cealalta. Se lasa clatita sa alunece din tigaie pe o farfurie mare. Se repeta operatia obtinandu-se 12 clatite in total, care se asaza pe farfurie, una peste alta, separate cu o foaie de hartie pergament. Se pun deoparte.

Pentru a prepara umplutura, se pun in- tr-un castron smantana, migdalele, zaharul si extractul de migdale si se amesteca bine. Se descojesc perele, se taie in patru si se curata de cotoare. Se toaca bucatele 4 dintre ele, iar una se feliaza. Se stropesc feliutele cu suc de lamaie, ca sa nu se coloreze.

Se pune 1 lingura din amestecul de migdale pe un sfert din suprafata fiecarei clatite, iar deasupra se pune 1 lingura de pere tocate. Se impatureste fiecare clatita in sferturi, ca sa se obtina un triunghi ce contine umplutura. Se pun clatitele pe o tava de copt unsa cu putin ulei, se presara generos cu zahar pudra si se coc 8–10 minute.

Intre timp, se prepara sosul de ciocolata. Se pun ciocolata, zaharul si 5 linguri de apa intr-o cratita si se incing foarte lent pana ce ciocolata s-a topit, iar zaharul s-a dizolvat. Se fierbe incet mixtura 5 minute, pana ce este omogena.

Se servesc clatitele pe farfurii individuale, stropite cu sos de ciocolata. Se aranjeaza feliutele de pere langa clatite.

Cateva idei
• Inlocuiti perele cu 1 mango copt, taiat feliute mici, si cu pulpa de la 2 fructe ale pasiunii. In loc de sos de ciocolata, folositi un coulis de mango (se pun intr-o cratita 250 g de mango si 50 g zahar si se fierb la foc mica pana se dizolva zaharul si fructele devin moi si zemoase; daca e nevoie, se mai adauga zahar; se da apoi prin sita si se adauga suc de portocale sau crema de cassis, ca sa fie mai dulce). Modificat astfel, desertul va contine mai putine grasimi si mai multa vitamina A si C, antioxidanti vitali.

Avantaje
• Laptele si produsele lactate, cum este smantana, sunt o buna sursa de calciu, proteine si vitamina B2. Produsele ne-degresate mai contin si vitaminele A si D, dar acestea sunt indepartate odata cu grasimile in variantele degresate.</p>

Vote it up
262
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza