Clatite cu Camembert si broccoli

Umplutura, clatitele si sosul de rosii pot fi preparate dinainte, apoi combinate si coapte ulterior
 
 
<p>Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 25 de minute
Portii: 4 (8 clatite)

Ingrediente

115 g faina
2 oua batute
250 ml lapte semidegresat
4 lingurite ulei de floarea-soarelui
15 g parmezan ras proaspat
fire de patrunjel proaspat pentru ornat
Sos de rosii
1 ceapa tocata
1 catel de usturoi tocat
1 conserva rosii taiate, circa 400 g
putin zahar
2 linguri patrunjel proaspat, tocat

Umplutura de branza Camembert si broccoli:
250 g broccoli desfacut in buchetele mici
150 g branza Camembert taiata cubulete
4 linguri branza de vaci
sare si piper

Preparare

Mai intai se prepara clatitele. Se cerne faina intr-un castron, se adauga ouale si un praf de sare, apoi treptat se incorporeaza laptele, obtinandu-se un aluat uniform.
Se unge cu ulei o tigaie de teflon cu diametrul de 18 cm, apoi se incinge. Se adauga circa o optime din aluat si se inclina tigaia astfel incat clatita sa se intinda uniform pe tot fundul tigaii. Se prajeste circa 45 de secunde sau pana s-a inchegat clatita si este rumenita dedesubt. Cu un cutit paleta se desface marginea clatitei, apoi se intoarce clatita si se prajeste si pe partea cealalta 30 de secunde. Se scoate pe o farfurie.
Din restul de aluat se mai fac 7 clatite, ungand tigaia cu ulei daca este nevoie. Clatitele se asaza una peste alta pe o farfurie, avand intre ele hartie impermeabila la grasime.
Pentru prepararea sosului de rosii, se pun intr-o cratita ceapa, usturoiul si rosiile cu sucul lor, se adauga zaharul, precum si sare, si piper dupa gust. Se fierb la foc mic 10–15 minute, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin.
5Intre timp se face umplutura, Se fierb buchetelele de broccoli in apa clocotita 4–5 minute sau pana sunt fragede, apoi se scurg. Se pun intr-un castron si se adauga branza Camembert, branza quark, sare si piper dupa gust. Se amesteca usor.
Cand sosul de rosii s-a fiert, se ia de pe foc si se face piure cu un mixer de mana. Alternativ, se lasa sa se raceasca 1–2 minute, apoi se pune intr-un robot de bucatarie si se face piure. Se adauga patrunjelul tocat.
Se incalzeste cuptorul la 200 de grade (pozitia 6). Se imparte umplutura la toate clatitele, acestea se ruleaza si se aranjeaza una langa alta intr-un vas termorezistent. Se toarna deasupra sosul de rosii astfel incat sa acopere clatitele uniform si se presara cu branza parmezan. Se coc 25 de minute sau pana cand fac basicute si se rumenesc. Se orneaza cu fire de patrunjel si se servesc.

Cateva idei
• Aluatul de clatite se poate face si intr-un robot de bucatarie.
• Se face cantitatea dubla de aluat si se prepara 16 clatite, apoi se congeleaza jumatate din ele pentru a le folosi ulterior. Se vor dezgheta la temperatura camerei in circa 2 ore.
• Pentru clatite cu branza Camembert si ratatouille, se face ratatouille copt, se amesteca cu branza Camembert si se folosesc pentru umplerea clatitelor. Se termina ca in reteta principala.
• Pentru clatite cu sunca de Parma si broccoli, se fierb broccoli ca in reteta principala si se amesteca cu 100 g branza de vaci. Se curata de grasime 4 felii de sunca de Parma, circa 50 g in total, si se taie fiecare in doua. Se pune o bucata de sunca pe fiecare clatita, se adauga amestecul de broccoli si se ruleaza. Se aranjeaza clatitele intr-un vas termorezistent si se acopera cu sos alb. Pentru acesta, se amesteca 1 1/2 lingura faina de porumb cu putin lapte semidegresat luat din 300 ml. Restul laptelui se pune la fiert. Cand clocoteste se pune in el amestecul cu faina de porumb si se tine la foc mic, amestecand, pana se ingroasa. Se fierbe la foc mic 2 minute. Se adauga 1 lingurita mustar de Dijon, sare si piper. Se toarna uniform peste clatite si se presara cu branza Gouda maturata rasa sau alta branza aromata. Se coc 25 de minute.

Avantaje
• Camembert si Brie sunt branzeturi asemanatoare – ambele au coaja alba si textura moale untoasa – dar Camembert este mai mica si are ceva mai putina grasime.
• Broccoli contine mai multe substante fitochimice care combat bolile, incluzand indolii care pot ajuta la protectia impotriva cancerului de san. Se pare ca indolii inhiba actiunea estrogenilor care initiaza cresterea tumorilor.
• Branza de vaci are continut scazut de grasime si de sodiu. </p>

Vote it up
260
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza