Clafoutis de caise

Un desert cald, cremos și delicios, originar din Franța
 

Ingrediente pentru 4-6 porții sau o formă rotundă (25-30 cm diametru)

unt pentru uns plus 1 lingură pentru topping

800 g jumătăți de caise în suc propriu, din conservă

150 ml smântână

100 g făină

2 ouă mari

100 g zahăr brun

câteva picături de extract de vanilie

smântână

 

1. Se încinge cuptorul la 200°C (ventilație 180°C, nivelul de gaze 3-4) și se unge cu unt un vas rotund, termorezistent.

2. Se scurg caisele din conservă, păstrând doar 100 ml de suc; fructele se aranjează cu partea tăiată în jos, pe fundul vasului.

3. Pentru a prepara aluatul, se amestecă smântâna cu sucul de caise pus deoparte. Se pune făina într-un vas separat și se face o adâncitură în centrul ei. Se adaugă ouăle, 75 g de zahăr și extractul de vanilie, se amestecă rapid cușmixerul pentru a transforma făina într-o pastă omogenă, apoi se adaugă treptat amestecul de smântână și suc de caise.

4. Se toarnă aluatul peste caise și se introduce totul la cuptor timp de 20 de minute.

5. Între timp se prepară toppingul amestecând cu o furculiță într-un vas mic 1 lingură de unt și zahărul rămas.

6. După 15 minute se scoate clafoutisul din cuptor. Peste acesta se întinde mixtura de unt și zahăr, cât mai uniform. Se pune la loc în cuptor pentru cele 5 minute rămase, sau până ce aluatul devine auriu și pufos.

7. Se servește fierbinte, cu smântână obișnuită sau grasă.

Vote it up
186
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza