Clafoutis cu prune

Ioana Grigore, colega noastra si castigatoarea Academiei lui Horia de la Prima TV, ne invata un desert rapid
 
 
Pentru ca e sezonul prunelor, am dat o fuga in piata, am cumparat vreo doua kilograme (din care am mancat un kilogram in drum spre casa….da ! nespalate !…who cares ?) si apoi am luat reteta Annei Olson si m-am pus pe treaba.
Daca nu o stiti pe Anna Olson, o gasiti in emisiunea «Ceva dulce» de pe Euforia TV si cu siguranta o sa va indragostiti de ea. Mie imi place pentru ca face retete simple, dar de efect, si pentru ca la final are o rubrica (numita «Makeover») in care schimba complet preparatul.
Clafoutis-ul este un desert frantuzesc preparat traditional din cirese, dar se pot folosi orice fel de fructe. Numele provine de la cuvantul « clafir » ceea ce se traduce prin « a umple », fiind deci un desert pe baza de fructe cu umplutura de aluat.
Reteta Annei are urmatoarele ingrediente:
• 5 prune mari 

• o jumatate cana faina

• 6 linguri zahar 

• o jumatate lingurita scortisoara

• un praf de sare

• 2 oua mari

• 1 galbenus

• 1 lingurita esenta vanilie 

• 2 cani lapte 
• putin ulei
Inainte sa incepeti, dati drumul la cuptor ca sa se incalzeasca.
Eu am taiat prunele in sferturi, scotandu-le samburii. Feliile de prune le-am aranjat pe fundul unui vas de ceramica rezistent pe care in prealabil l-am uns cu ulei.
Apoi am batut ouale impreuna cu galbenusul suplimentar, esenta de vanilie si laptele. Am turnat totul peste ingredientele uscate si am amestecat.
Am pus lichidul peste prune si cam asta e toata munca; urmeaza mancatul si linsul degetelor.
Tavitele le-am bagat la cuptor cam 30-40 minute pana au devenit pufoase si galbene.
Bineinteles ca toate prunele mele au navigat prin tava si m-am gandit ca poate data viitoare o sa pun ceva mai multe bucati de prune in tava. Dar mi-a placut mult aroma de scortisoara in aceasta combinatie.
Tineti minte ca prajitura nu trebuie sa fie atat de pufoasa ca un pandispan, ci mai degraba ca o crema de zahar ars, dar mai putin apoasa. Este ca o crema de oua si zahar umpluta cu prune.
Pofta mare!

Mai multe retete, pe blogul Ioana in Lumea retetelor.
 

Vote it up
306
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza