Clătite scoțiene

Clătite micuțe cu brânză de vaci și fructe de pădure, pentru desert sau ceai
 

Ingrediente pentru aproximativ 24 de bucăți

125 g făină

1 vârf de cuțit praf de copt

2 lingurițe zahăr

1 ou bătut

1 lingură unt topit

150 ml lapte degresat

4 lingurițe ulei de floarea-soarelui

Pentru servit

100 g afine

1 linguriță miere lichidă

100 g zmeură

200 g brânză de vaci cremoasă

 

1. Se amestecă într-un castron făina și praful de copt cu zahărul. Se face o adâncitură în mijloc și se adaugă oul, untul topit și puțin lapte. Treptat, se amestecă ingredientele. Se adaugă lapte până când se formează un aluat omogen, relativ gros.

2. Se încălzește în cuptor, la o temperatură scăzută, o formă mare, plată, pentru a menține calde clătitele preparate. Se oprește cuptorul și se învelește forma cu un prosop de bucătărie. Se încinge o tigaie mare, după care se unge cu 1 linguriță de ulei.

3. Se toarnă aluat în tigaie cu o lingură sau o linguriță, astfel încât să formeze niște cercuri regulate. Aluatul se ia din mijlocul castronului, nu de pe margini. Coaceți 4-6 clătite deodată. Asigurați-vă că există suficient spațiu între ele, astfel încât acestea să poată fi întoarse cu ușurință. Durează circa 2 minute până când sunt gata, se umflă la suprafață, iar dedesubt ajung de culoare maro-auriu.

4. Clătitele se întorc și se mai lăsă 2 minute, până când și partea de sus devine maro-aurie. Clătitele se așază în forma preîncălzită, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se țin la cald în cuptor, până când sunt coapte toate. Se unge tigaia cu 1 linguriță de ulei înainte de a turna noi porții de aluat.

5. Se spală afinele, se usucă și se amestecă cu mierea. Se adaugă zmeura. Fructele de pădure se zdrobesc ușor, lăsând câteva întregi. Clătitele se servesc calde, cu fructele de pădure și brânza de vaci.

 

Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza