Clătite de ovăz

În această rețetă, umplutura este un savuros sos alb cu ciuperci
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII (8 clătite)

3/4 cană (110 g) făină

1/3 cană (40 g) fulgi de ovăz

3 ouă

1 lingură de ulei de măsline, plus o cantitate mică pentru prăjit

3/4 cană (180 ml) lapte cu un conținut redus de grăsimi

Umplutură

2 linguri de ulei de măsline

1 ceapă tocată mărunt

1 cățel de usturoi pisat

250 g ciuperci de cultură (champignon), feliate subțire

2 linguri de făină

1 cană (250 ml) lapte cu un conținut redus de grăsimi

2 linguri de arpagic proaspăt, tocat mărunt

 

PREPARARE 20 minute, plus 15 minute odihnă

GĂTIT 25 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 651 kJ, 394 kcal, 17 g proteine, 19 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 38 g carbohidrați (8 g zahăr), 4 g fibre, 121 mg sodiu

 

Ca și oatcakes din nordul Angliei, aceste clătite fin texturate se prepară dintr-un amestec de făină de grâu și fulgi de ovăz, măcinați, care aduc un plus de fibre și o savoare ca de nucă. Ciupercile sunt pline de substanțe nutritive, iar sosul alb este sărac în grăsimi.

 

1 Răstoarnă făina și fulgii de ovăz într-un blender și macină-le la viteză mare, până ce sunt măcinate fin. Transferă amestecul într-un castron mare.

2 Pune ouăle, 1 lingură de ulei și laptele într-un vas și bate-le până când se combină. Fă o adâncitură în centrul mixturii de făină și toarnă în ea combinația cu ou. Amestecă până la omogenizare; lasă aluatul să stea 15 minute.

3 Între timp, pentru a face umplutura, încinge uleiul într-o cratiță mare, la foc mediu-iute. Adăugând ceapa, călește-o, amestecând, 2-3 minute, până ce se înmoaie. Încorporează usturoiul și ciupercile și gătește-le 3-4 minute, amestecând, până când ciupercile s-au frăgezit.

4 Micșorează flacăra la moderat. Presară făina uniform peste ciuperci și gătește-le, amestecând rapid, 1 minut. Înglobează treptat laptele, până ce obții o mixtură omogenă. Lasă compoziția pe foc 3-4 minute, amestecând, până când se îngroașă. Adaugă firele de arpagic tocate. Ia cratița de pe flacără și acoper-o, ca umplutura să se mențină caldă.

5 Încinge puțin ulei într-o tigaie mijlocie pentru clătite, la foc moderat. Toarnă în ea 1/4 cană (60 ml) de aluat și înclină tigaia, ca să acopere fundul în mod uniform. Prăjește clătita 1 minut, apoi întoarce-o și las-o încă 1 minut sau până când se rumenește. Scoate-o pe o farfurie și acoper-o, să se păstreze caldă. Repetă operațiunea cu restul de aluat, obținând în final 8 clătite.

6 Repartizează mixtura de ciuperci pe clătite. Împăturește-le, ca să închidă umplutura, apoi servește-le.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Aceste clătite de ovăz pot fi servite unse cu gem – sau cu o gamă largă de umpluturi, ca fructe proaspete de pădure și iaurt cu vanilie, ori banane feliate și ricotta degresată, aromatizată cu scorțișoară și îndulcită cu miere.

Fructele goji sunt înrudite cu ardeii iuți – și chiar seamănă cu niște minusculi ardei de un roșu-pal. Comercializate, de regulă, uscate (fiind foarte perisabile), aceste fructe au un gust dulce-acrișor și conțin foarte mulți antioxidanți, vitamine și minerale. Brioșele de aici – cu goji, nuci, plus un amestec de mirodenii – alcătuiesc un mic dejun plin de antioxidanți, grăsimi omega-3 și fibre alimentare.

Vote it up
246
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza