Clătite cu pere și sos de ciocolată

Pere, migdale și ciocolată – o delicioasă combinație pentru un desert cu adevărat demn de ocazii speciale. 
 

Porții 6

Aluat de clătite

115 g făină

1 ou

300 ml lapte semidegresat

1 lingură ulei de floarea-soarelui

Umplutură

115 g smântână

3 linguri migdale măcinate

1 lingură de zahăr tos

1/4 linguriță extract de migdale

5 pere de desert coapte

suc de lămâie

zahăr pudră

Sos de ciocolată

115 g ciocolată (cu cel puțin 70% cacao)

2 linguri zahăr tos

1. Se încălzește cuptorul la 200°C. Se pun ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie sau blender, și se procesează până se omogenizează. Ca alternativă, se amestecă ingredientele adăugând laptele treptat. Se toarnă aluatul într-un vas sau borcan mare și se lasă să stea 30 de minute.

2. Se încinge o tigaie pentru clătite, de 15 cm diametru, și se pun câteva picături de ulei. Se toarnă o lingură de aluat și se înclină tigaia ca acesta să o acopere în mod uniform. Se gătește până ce partea de dedesubt a clătitei este rumenită, apoi se întoarce și se gătește și pe partea cealaltă. Se lasă clătita să alunece din tigaie pe o farfurie mare. Se repetă operația obținându-se 12 clătite în total, care se așază pe farfurie, una peste alta, separate cu o foaie de hârtie pergament. Se pun deoparte.

3. Pentru a prepara umplutura, se pun în- tr-un castron smântâna, migdalele, zahărul și extractul de migdale și se amestecă bine. Se descojesc perele, se taie în patru și se curăță de cotoare. Se toacă bucățele 4 dintre ele, iar una se feliază. Se stropesc feliuțele cu suc de lămâie, ca să nu se coloreze.

4. Se pune 1 lingură din amestecul de migdale pe un sfert din suprafața fiecărei clătite, iar deasupra se pune 1 lingură de pere tocate. Se împăturește fiecare clătită în sferturi, ca să se obțină un triunghi ce conține umplutura. Se pun clătitele pe o tavă de copt unsă cu puțin ulei, se presară generos cu zahăr pudră și se coc 8–10 minute.

5. Între timp, se prepară sosul de ciocolată. Se pun ciocolata, zahărul și 5 linguri de apă într-o cratiță și se încing foarte lent până ce ciocolata s-a topit, iar zahărul s-a dizolvat. Se fierbe încet mixtura 5 minute, până ce este omogenă.

6. Se servesc clătitele pe farfurii individuale, stropite cu sos de ciocolată. Se aranjează feliuțele de pere lângă clătite.

 

Timp de preparare: 45 de minute, plus 30 de minute odihnă

Timp de gătit: 8–10 minute

Vote it up
165
Ai votat deja!Voteaza