Ciuperci umplute

Umplutura este o delicioasa combinatie de dovlecel, spanac si alune tocate marunt, apoi presarate cu parmezan si gatite la cuptor

 

<p>

Timp de preparare: 25–30 de minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:

16 ciuperci
16 ciuperci champignon de 4 cm diametru, circa 250 g in total
30 g unt
2 salote tocate marunt
1 catel de usturoi pisat
1 dovlecel mic tocat marunt
15 g frunze de spanac tanar tocate marunt, plus alte cateva frunze pentru ornate (optional)
30 g firimituri de paine integrala proaspata
30 g alune de padure tocate marunt
2 linguri patrunjel verde tocat marunt
45 g parmezan proaspat ras
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se taie coditele ciupercilor si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o cratita, se adauga coditele tocate, salotele, usturoiul si dovlecelul si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional.

Se ia cratita de pe foc si se adauga spanacul, firimiturile de paine, alunele, patrunjelul, plus sare si piper, dupa gust.

Se pun pe o tava de copt unsa cu ulei (sau pe un vas termorezistent) palariile ciupercilor, cu partea scobita in sus, asezate pe un singur strat. Se umplu scobiturile palariilor cu mixtura de salote si dovlecel, dupa care se presara cu parmezan. (Ciupercile pot fi preparate cu 2–3 ore in avans si pastrate in frigider, acoperite cu folie de plastic.)

Se coc ciupercile 15 minute, pana cand se fac fragede, iar branza s-a topit. Se servesc calde, pe un pat de frunze de spanac, daca doriti.

Cateva idei:

• Ca sa preparati ciuperci umplute cu verdeturi de primavara si nuci, folositi verdeturi in loc de spanac, 1 ceapa mica rosie in locul salotelor, nuci tocate in locul alunelor si busuioc proaspat sau coriandru, in locul patrunjelului.
• Preparati ciuperci umplute cu ardei gras rosu si seminte de pin. Sotati 5 minute coditele ciupercilor in 1 lingura ulei de masline extra-virgin, cu 4 cepe verzi tocate marunt, 1/2 ardei gras rosu curatat de seminte si tocat marunt si 1 catel de usturoi pisat. Adaugati 30 g se-minte de pin tocate, 15 g nasturel tocat, 30 g pesmet, 2 linguri patrunjel verde tocat marunt, sare si piper, dupa gust. Umpleti palariile ciupercilor cu aceasta mixtura si presarati-le cu 45 g branza mozzarella rasa marunt. Coaceti ciupercile ca in reteta principala.

Avantaje:

• Ciupercile sunt o sursa folositoare de cateva vitamine din grupului B, ca si o sursa buna de cupru. Acest mineral indeplineste cateva functii – se gaseste in componenta mai multor enzime si este necesar cresterii oaselor si formarii tesuturilor conective.
• Alunele sunt cunoscute in China de peste 5 000 de ani si au fost mancate de asemenea si de romani. Sunt o sursa foarte buna de vitamina E si vitamine din grupul B (cu exceptia vitaminei B12).
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza