Ciulama de pui sau gaina

De sarbatori, vedetele dezvaluie retete de la bunicile lor si amintiri despre acestea. Azi, povesteste Roxana Iliescu
 
<p>Cea mai frumoasa amintire cu bunica e... bunica! Maia, cum ii spuneam toti nepotii, a fost aidoma celor din povesti, cu par balai si ochii albastri ca cerul si blanzi ca sufletul ei din Ardeal. Bratele ei imi alinau ca prin farmec orice durere sau suparare, iar vorba ei molcoma ma linistea instant.
Eram nepoata ei preferata. Sunt singura din familie care o mostenesc aproape in intregime, la culoarea parului, a ochilor si la... gurmanderie. Cand ne asezam la masa, dupa o binemeritata partida de joaca  in pod sau prin curtea vecinilor, era o adevarata sarbatoare de miresme imbietoare, dupa cum spune mama. Toata lumea aprecia bucatele, dar numai mie si Maiei ne sticleau ochii, mai ales daca exista si ceva dulce pe masa. Iar fetele mele duc mai departe, cu succes, aceasta "traditie".
Ajunul de Craciun era organizat, de obicei, la noi acasa, pentru ca aveam doua intrari si cine era de serviciu in acel an, ca sa fie Mosu’, putea sa dispara cu usurinta pe scara de serviciu si sa apara incarcat cu daruri pe usa din fata. Ne adunam toata familia: unchi, verisori, nepoti, matusi, bunici, rude prin alianta, si ne distram pe cinste, faceam schimb de cadouri, ne laudam cu ce mama a gatit mai multe specialitati in anul respectiv. Iar a doua zi ne mutam cu totii in casa bunicilor si dadeam iama prin bunatatile afumate din podul parca rupt din povestile lui Creanga.
Iata o reteta:

Ingrediente

un pui sau o gaina de tara
legume pentru supa (morcovi, telina, patrunjel, pastarnac, ardei gras, ceapa, cartof)
unt (100 de grame)
faina (trei linguri)

Preparare

Se pune pasarea la fiert impreuna cu legumele, pana intra furculita usor in ele, si apoi se lasa "sa se odihneasca".
Se topeste untul intr-o cratita, se adauga faina "in ploaie", se amesteca repede si se adauga supa de pui, putin cate putin, pana cand atinge consistenta unui sos.
Se adauga sare si piper dupa gust si un praf de nucsoara , se pune puiul si se mai da un clocot. E absolut delicioasa! Iar in supa ramasa se pot fierbe galusti sau, daca iubiti bucataria italiana, tortellini.</p>

Vote it up
322
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza