Cirese si visine

Dulci, zemoase si tentante, ciresele contin mai multe substante fitochimice care ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima
 
<p>Sunt pretuite in medicina naturista pentru capacitatea de a curata organismul - inlatura toxinele si lichidele si curata rinichii. Circa 225 g de cirese consumate zilnic - proaspete sau conservate - scad de asemenea nivelul de acid uric in sange, fapt ce contribuie la preventia gutei.

Ce contin

acid chlorogenic - compus fenolic ce ajuta la blocarea toxinelor cancerigene din mediu, cum sunt nitrosaminele din fumul de tigara
antociani - pigmenti vegetali ce pot reduce oxidarea colesterolului LDL ("rau") si pot preveni bolile de inima.
cianidina – un tip de antocianina din cirese care poate inhiba enzimele inflamatoare
perillyl alcool - cercetatorii sugereaza ca acest compus reduce tumorile la pancreas, san, ficat si plamani si poate anihila celulele canceroase fara a dauna celulelor sanatoase
rutinozida - poate intensifica activitatea vitaminei C si se crede ca ajuta la mentinerea sanatatii venelor si capilarelor
quercitina - flavonoida foarte studiata, cu proprietati anticancerigene si antioxidante si care reduce riscul de boli coronariene. Se crede ca ciresele contin cantitati impresionante de quercitina.

Imbucatura de sanatate

Ciresele contin vitamina C, care este redusa la fierbere. Cercetarile preliminarii arata ca daca se adauga cateva bucatele de cirese la carnea pentru hamburger se reduce nivelul de amine aromatice heterociclice (HAA), compusi periculosi, potential cancerigeni, care apar cand gatim carnea sau pestele.

Ponturi

Toaca ciresele si combina-le cu ceapa verde, ardei verde si telina. Amesteca-le intr-un sos picant si serveste-l cu carne la gratar
Adauga bucatele de cirese la retetele favorite de negrese, prajituri sau fursecuri
Adauga bucatele de cirese la supe, curry, fripturi sau tocanite
Congeleaza suc de cirese in tavitele pentru cuburi de gheata. Amesteca-le in robotul de bucatarie cu suc de cirese, cirese si iaurt pentru o bautura delicioasa
Foloseste suc de cirese in loc de vin rosu la sosuri
Foloseste cirese uscate in loc de stafide</p>

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza