Catalogul alimentelor: ciocolata

<p>Contine circa 30% grasimi, putine proteine, zaharuri si unele minerale, precum potasiul</p> 
 

<p>Senzatia de bine</p>

<p>Se considera ca ciocolata ridica nivelul de serotonina si endorfina din creier, substante ce creeaza o stare de buna dispozitie. Asa-numita "euforie a ciocolatei" se datoreaza in parte feniletilaminei, care exista in mod natural in creier si care se crede ca este secretata in momentele de excitatie emotionala. Acest fapt explica si darul traditional al indragostitului, cutia de bomboane de ciocolata, precum si pofta de ciocolata pe care unele persoane declara ca o simt atunci cand sunt deprimate. Ciocolata contine totodata stimulentele teobromina si cofeina, care maresc atentia. In plus, unele persoane gasesc in ciocolata un aliment alinator, asociind-o cu confortul sau cu rasplatile primite in copilarie.</p>

<p>Ratiile de supravietuire</p>

<p>Oricine doreste sa porneasca intr-o expeditie pe jos in natura, in munti sau la pescuit, este bine sa puna in cutia de alimente un baton sau doua de ciocolata. In 1993, patru britanici au supravietuit sase zile in pustiul inghetat al Caucazului rusesc doar cu trei batoane Mars asupra lor. Alpinistii experimentati ii sfatuiesc pe cei ce fac ascensiuni de o zi sa ia cu ei o bautura calda si un aliment cu multe calorii - prajituri hranitoare sau ciocolate. Ciocolata face parte si din ratia zilnica a soldatilor americani in misiune si este consumata chiar si de astronauti in spatiul cosmic.</p>

<p>Cum se prepara ciocolata</p>

<p>Ciocolata este preparata din fructul arborelui de cacao, originar din America de Sud. Boabele de cacao - semintele acestui copac - au fost chiar folosite ca moneda de schimb in civilizatia azteca din Mexic, acum circa 3 000 de ani. Arborele de cacao e cultivat cu succes si in vestul Africii si in Asia de sud-est.
Boabele de cacao trec prin numeroase prelucrari inainte ca din ele sa se poata fabrica ciocolata. Mai intai ele sunt fermentate si uscate la soare, dupa care sunt ambalate pentru export. Producatorii de ciocolata sorteaza si curata boabele si le prajesc pentru a le scoate in evidenta gustul. Boabele prajite sunt ulterior decorticate si macinate.
In procesul de macinare, la caldura, se topeste grasimea din boabele de cacao, rezultand o materie grasa cu gust amarui numita lichior de ciocolata. O mare parte din grasimea galbuie, denumita unt de cacao, se separa din acest lichior prin presare, iar in urma sa ramane un calup compact de cacao. Acesta este apoi macinat si cernut, obtinandu-se pudra de cacao.
Ciocolata se prepara adaugandu-se in lichiorul de ciocolata zahar, un supliment de grasime si lapte - in cazul ciocolatei cu lapte. In mod traditional, grasimea care se foloseste la ciocolata este untul de cacao, care ii da si senzatia distinctiva ca "se topeste in gura". In Statele Unite untul de cacao este unica grasime permisa in ciocolata; in Uniunea Europeana insa, unora dintre statele membre li se permite sa produca ciocolata care contine 5% grasimi vegetale, desi majoritatea cunoscatorilor sunt de parere ca aceste grasimi produc o ciocolata de calitate inferioara.

<p>Stiai ca?

S-a demonstrat ca bioflavonoidele din ciocolata amaruie sunt benefice pentru sanatatea inimii.</br>

Dar un baton mic, de 125 g, de ciocolata amaruie contine mai multa cofeina decat o ceasca de cafea instant.</br>

Zaharul prezent in dulciuri nu provoaca hiperactivitate la copii, insa cofeina din ciocolata le poate da insomnii nocturne unora.</br>

Ciocolata este mai putin periculoasa pentru dinti decat alte tipuri de dulciuri.</br>

Denumirea stiintifica a arborelui de cacao este Theobroma cacao: "Theobroma" inseamna "hrana zeilor".</br>
</p>

Vote it up
300
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza