Ciocanele de curcan cu legume

Este o reteta simpla si economica, perfecta pentru o masa de familie, cu calorii si grasimi putine

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 1/2 ora

Ingrediente:

2 linguri ulei de floarea-soarelui
4 fire praz feliat mai gros
12 morcovi tineri
12 dovlecei tineri
12 porumbi tineri
300 ml bulion de pui sau de curcan, preferabil preparat in casa (vezi p. 23)
2 fire rozmarin proaspat
1 foaie de dafin
2 ciocanele mari de curcan, circa 600 g in total, fara piele
piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se incinge uleiul intr-o caserola mare, rezistenta la flacara, la foc mediu. Se adauga prazul, morcovii, dovleceii si porumbul si se prajesc 3–4 minute, amestecand constant, pana incep sa se rumeneasca.

Se toarna bulionul si se adauga rozmarinul si foaia de dafin. Se asezoneaza carnea cu piper si se asaza peste vegetale.

Se transfera in cuptor si se gatesc 1 1/2 ora sau pana cand carnea este facuta si rumenita. Se umezeste carnea la jumatatea timpului de gatit, si se amesteca putin legumele. Se testeaza intepand partea cea mai carnoasa a ciocanelelor cu un cutit ascutit; sucul ce iese trebuie sa fie limpede.

Se feliaza carnea si se serveste cu legume, stropita cu putin sos.

Cateva idei:

• In loc de ciocanele de curcan, folositi 8 ciocanele de pui. Gatiti-le in cuptor circa 1 ora.
• Inlocuiti 150 ml bulion cu aceeasi cantitate de vin alb.
• Folositi 4 morcovi si 4 dovlecei, taiati bucati de 5 cm, in loc de legume tinere.
• Gatiti carnea de curcan pe un pat de radacinoase: pastrati morcovii, dar inlocuiti prazul, dovleceii si porumbul cu 12 pastarnaci tineri, 12 napi tineri si 1/4 nap porcesc mic, taiat fasiute. Sau folositi 4 morcovi mari, pastarnaci, napi si nap galben taiate cubulete.

Avantaje:

• Morcovii ar putea fi unul dintre cele mai vechi alimente mancate de om. Originar din Asia, era cultivat cu mult inainte de era noastra. Betacarotenul gasit in morcovi este absorbit mult mai bine de organism (si transformat in vitamina A) dupa ce morcovii sunt gatiti, si chiar mai bine daca sunt mancati cu putina grasime sau ulei.
• Porumbul dulce contine cantitati folositoare de fibre si de vitamina A (din betacaroten).
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza