Cine a inventat ata dentara?

E una dintre cele mai simple cai de a te tine departe de carii
 

<p>

La inceputul anilor ‘80, un cutezator dentist american, Levi Spear Parmly, le-a cerut pacientilor sa-si curete spatiile dintre dinti cu un fir de matase – o tehnica revolutionara care poate proteja gingiile si previne aparitia cariilor dentare. Pe atunci, firul de matase era infasurat pe bobine foarte mari si trebuia taiat cu un cutit la dimensiunea potrivita. Mai mult, ca s-o folosesti, trebuia sa bagi degetele in gura.  
 
„Oamenii nu o puteau utiliza“, spune dr. Scott Swank, curator la Muzeul de Stomatologie, din Baltimore. „Si, intr-o epoca in care maselele cariate erau ceva obisnuit, oamenii asteptau sa le cada dintii,“ adauga el.
 
Apoi, in 1870, Asahel Shurtleff a ajutat la imbunatatirea atei dentare cand a inventat primul dispensator: o bobina de matase cu un dispozitiv in forma de U, ce actiona ca o manuta de metal, ghidand ata printre dinti. Inventia sa a dus la aparitia recipientelor portabile, care se gasesc astazi in farmacii.
 
De atunci, designerii ne-au pus la dispozitie ata de dinti cu aroma de guma de mestecat, dispensatoare in forma de dinte, cu ata din Gore-Tex – doar pentru a face ca folosirea atei dentare sa fie mai amuzanta. Studii recente au aratat ca folosirea atei dentare ar putea fi una dintre cele mai simple cai de a preveni aparitia cariilor. Dar Swank spune: „Oamenilor inca nu le pasa“. De doua secole, ata dentara ram]ne un lucru esential, de care uitam mereu.

Scobitoarea
O scanteiere de aur

In epoca victoriana, englezii iubeau scobitorile. Dupa cina, un gentleman scotea o husa din piele, captusita cu catifea pe interior, in care isi tinea scobitoarea de aur, si incepea sa-si curete dintii. Charles Dickens a detinut o scobitoare din aur si fildes, gravata cu initialele sale. O tinea intr-un fel de m]ner, asemanator unui binoclu minuscul. Ata dentara ar fi fost mult mai eficienta, dar cum ar fi putut concura cu stralucirea scobitorii?

Mini interviu

Ata dentara in filme

Gary Roma, un comediant si regizor american, realizeaza un film despre ata dentara – „Hanging by a Thread: A Dental Floss Documentary.“ („Atarnand de un fir: un documentar despre ata dentara“)

Reader‘s Digest: Chiar faceti un documentar de lung metraj despre ata dentara?
Gary Roma: Dupa ce am facut un documentar despre opritoarele pentru usi, am decis sa continui sa sap dupa importanta altor lucruri aparent nesemnificative.

RD: Ati reusit sa filmati o maimuta folosind ca ata dentara o bucata de sfoara?
GR: Filmam la Zoo pentru un alt proiect, cand o maimuta a apucat o bucata
de sfoara, a scos din ea un fir si a inceput sa se curete printre dinti.

RD: Ati intervievat doi detinuti care au incercat sa evadeze folosind ata dentara. Care era metoda?  
GR: Au folosit cativa kilometri de ata dentara, ca sa faca o scara din doua funii impletite, care sa le permita sa escaladeze zidul de peste zece metri al inchisorii.

RD: E adevarat ca planuiti sa strangeti bani pentru filmul dumneavoastra vanzand online dispensatoare vechi de ata dentara?
GR: Am poate cea mai mare colectie de dispensatoare vechi de ata dentara din lume – in jur de 200 de piese. Planuiesc sa le scot la licitatie, ca sa pot angaja un editor care sa monteze cele 100 de ore de filmare ale documentarului.

</p>

Vote it up
314
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza