Cimitirul Vesel din Săpânţa, promovat de TV5 Monde

Cimitirul din Maramureş este prezentat într-un documentar care a fost difuzat duminică de televiziunea francofonă
 

Cimitirul Vesel din localitatea Săpânţa, judeţul Maramure;, faimos pentru crucile viu colorate pe care sunt scrise epitafuri insolite, este prezentat într-un documentar care a fost difuzat duminică de televiziunea francofonă TV5 Monde, informează Mediafax.

Sub titlul "Roumanie, les recits d'un cimetiere" ("România, poveştile unui cimitir", n.r.), documentarul prezintă viaţa unor locuitori ai comunei Săpânţa, care par să aibă o relaţie specială cu moartea.

Filmul începe prin prezentarea Maramureşului, o regiune din nordul României, la graniţa cu Ucraina. "Această regiune este ţara bisericilor şi a operelor de artă sculptate în lemn", se spune în introducerea acestui documentar.

Această producţie continuă cu prezentarea unor localnici, între care o femeie de 85 de ani, care aşteaptă cu seninătate momentul marii treceri, precizând că nu ştie cât mai are de trăit, însă este deja "pregătită".

"La Săpânţa, un sat ortodox din România, locuitorii au o relaţie puţin mai specială cu moartea. Familiile economisesc bani de-a lungul anilor pentru a putea să comande o cruce de lemn artistului Dumitru Pop. Sculptura trebuie să fie bogat ornată şi să ilustreze viaţa celui dispărut", se spune în acest documentar, care poate fi vizionat şi pe site-ul tv5mondeplus.com.

Realizat de Vincent Froehly, acest documentar îi invită totodată pe cei care îl vizionează să viziteze acest "cimitir vesel" şi să admire această "operă de artă". Filmul este o coproducţie Germania-Franţa, din 2013.

Cele câteva sute de cruci cu epitafuri din Cimitirul Vesel de la Săpânţa sunt sculptate în lemn de stejar, după metoda artistului popular Stan Ioan Patras, cel care, timp de 50 de ani, începând cu 1931, s-a dedicat sculptării crucilor din cimitir. După decesul acestuia, în 1977, opera sa a fost continuată de ucenicul său, artistul Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel din Săpânţa a devenit renumit prin textele scrise în memoria celor decedaţi, imaginile sculptate şi culorile strălucitoare de pe crucile din acesta. Epitafurile de pe crucile din acest cimitir variază între lejer şi amuzant, între sensuri profunde şi universale, în care decedaţii îi vorbesc direct privitorului.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
198
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza