Cicoarea amelioreaza inflamatia produsa de guta si reumatism

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Proprietatile antiinflamatorii si antiseptice ale cicoarei se cunosc de secole
 

Foarte pretuita de vechii romani, care o cultivau ca leguma, cicoarea salbatica poate fi intalnita adesea pe terenurile virane si pe marginea drumurilor in Europa. Atingand inaltimi de circa 1 m, aceasta planta perena are frunze adanc zimtate, care inconjoara tulpinile drepte si care se inclina spre sol. Inflorescentele apar intre iunie si septembrie. Cele mai multe sunt colorate in albastru puternic, dar pot fi si roz sau albe.

Compusi activi.
Intreaga planta de cicoare contine un suc laptos, al carui constituent major – cam 45-60% – este inulina. Acidul fenolic se gaseste in flori, iar radacinile contin lactone sesquiterpenice amare.

Utilizari medicinale.
Proprietatile antiinflamatorii si antiseptice ale cicoarei se cunosc de secole. Era folosita sub forma de cataplasme pentru a usura inflamatiile. Aceste proprietati se datoreaza acidului fenolic, care are si actiune diuretica si diminueaza edemele. Recent s-a demonstrat ca planta amelioreaza inflamatia produsa de guta si reumatism. Insulina incurajeaza cresterea bacteriilor necesare pentru buna functionare a intestinelor. De aceea, cicoarea poate fi utila in prevenirea si tratarea problemelor precum digestia lenesa si ulecerele gastrice. S-a demonstrat si faptul ca inulina poate scadea nivelul colesterolului sangvin. Atat inulina, cat si lactonele sesquiterpenice sunt principii active care stimuleaza fluxul sucurilor digestive, inclusiv al celui biliar. Aceasta permite ficatului sa lucreze mai eficient.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul afectiunilor rinichilor si ale ficatului, al aerofagiei, eructatiei persistente si al digestiei lenese. Decoct: Puneti 15-30 g de amestec de radacina, frunze si flori la 1 l de apa. Fierbeti timp de 5 minute. Strecurati si beti 1 cana inainte de pranz si de masa de seara. Preparate instant pentru baut: Adaugati 1 lingurita cu varf de cicoare instant la o cana de apa clocotita. Adaugati lapte si indulciti dupa gust.

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza